Liście tej rośliny przebijają same owoce, ale mało kto o tym wie. Genialnie sprawdzają się w kuchni i podkręcają domowe przetwory jak nic innego. Co więcej, mają też fantastyczne właściwości dla organizmu, więc nie pozostaje nic innego, tylko zrywać i przynosić je do domu. Poznajcie ten niedoceniany "odpad", a już nigdy nie zmarnujecie ani jednego listeczka.

Niedoceniony skarb prosto z krzaczka

Wszyscy dobrze znamy i chętnie zrywamy soczyste, słodko-kwaśne czarne porzeczki, ale mało kto zwraca uwagę na ich liście, a to ogromny błąd. Okazuje się bowiem, że liście czarnej porzeczki są równie cenne, co same owoce. Wszystko za sprawą ich genialnego składu, z którego mało kto zdaje sobie sprawę. Na co są dobre liście porzeczki? W tej niedocenionej części krzewu znajdują się garbniki oraz fitoncydy, a taki duet zapewnia działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze. Wszystkie te właściwości sprawiają, że liście porzeczki przynoszą organizmowi szereg korzyści.

Liście porzeczki - właściwości

  • wzmacniają odporność,
  • oczyszczają organizm,
  • działają przeciwzapalnie,
  • pomagają przy reumatyzmie,
  • wspomagają trawienie,
  • przyspieszają gojenie się ran,
  • pomagają na bóle głowy i migreny,
  • zmniejszają obrzęki,
  • wspomagają pracę wątroby i nerek,
  • wspierają prawidłową pracę układu moczowego,
  • łagodzą ból gardła i chrypkę.

To jednak nie wszystko, co potrafią te niedocenione listki, gdyż mają one też genialne właściwości smakowe i aromatyzujące. Zobaczcie, jak je wykorzystać w kuchni.

Liście czarnej porzeczki - do czego je dodawać?

Nasze babcie często dodawały ten składnik do wszelkiego rodzaju przetworów i kiszonek, jednak z czasem ta tradycja zaczęła zanikać. Warto jednak przywrócić ją do łask, gdyż liście porzeczki dodają warzywom w słoikach wyjątkowego zapachu i sprawiają, że są one bardziej kruche i chrupiące. Warto więc wrzucać po jednym takim listku do każdego słoika z ogórkami, papryką, cukinią czy wszelkimi innymi marynowanymi smakołykami. Taki dodatek może z powodzeniem zastąpić chrzan albo jeszcze bardziej spotęgować jego smak i aromat.

Jeśli jednak nie planujecie przygotowywania domowych przetworów, a chcecie skorzystać z dobroczynnych właściwości listków porzeczki, możecie zrobić z nich też herbatkę. Wystarczy zalać kilka świeżych listków lub łyżkę suszonych 1 szklanką wrzątku i odstawić napar pod przykryciem na 10 minut. Tak przygotowany napój to genialny naturalny sposób na bóle reumatyczne i infekcje dróg moczowych. Jeśli więc któryś z tych problemów was dotyczy, popijajcie herbatkę z liści porzeczki 2 razy dziennie.