Kotlety mielone uwielbiają niemal wszyscy. Można je przygotować na różne sposoby, dodając odpowiednie składniki i przyprawy. Jeśli macie ochotę, by odrobinę poeksperymentować – koniecznie przygotujcie chrupiące roladki owinięte przypieczonym boczkiem. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Poza tym, że doskonale smakują, to wyglądają też naprawdę bardzo apetycznie.

Soczyste roladki z mięsa mielonego

Jeśli znudziły się wam już klasyczne mielone – roladki będą wspaniałą alternatywą dla tej tradycyjnej polskiej potrawy. Są kruche i bardzo soczyste, a wyraziste dodatki nadadzą im wyjątkowego smaku.

Mięso mielone należy owinąć plastrami boczku, dzięki czemu podczas pieczenia tłuszcz wytopi się i wsiąknie w nie. Całość idealnie dopełnia ser żółty, który delikatnie rozpłynie się podczas pieczenia. Z kolei musztarda i pieczarki sprawią, że danie stanie się bardziej wyraziste.

Przepis na kotlety mielone owinięte boczkiem

Potrzebne składniki:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula podsmażona
  • 100 g pieczarek
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 80 g sera żółtego
  • 16 plastrów boczku
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzejcie na patelni olej, a następnie podsmażcie na nim cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajcie także starte pieczarki (na drobnych oczkach tarki). Całość przesmażcie do momentu, aż pieczarki zbrązowieją.
  2. Przełóżcie mięso mielone do miski, dodajcie do niego pieczarki oraz cebulę, a także bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką paprykę oraz suszony majeranek.
  3. Całość dokładnie wymieszajcie, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
  4. Podzielcie mięso na 4 części i delikatnie "rozpłaszczcie" w dłoniach.
  5. Na środku każdego z nich ułóżcie kawałek żółtego sera i uformujcie roladkę (mięso mielone powinno otulać ser).
  6. Roladki owińcie plastrami wędzonego boczku i obsmażcie na patelni z każdej strony (do momentu, aż boczek się zarumieni).
  7. Roladki przełóżcie do naczynia żaroodpornego.
  8. Wymieszajcie musztardę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i olejem roślinnym.
  9. Posmarujcie roladki taką mieszanką i pieczcie przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.