Wszyscy miłośnicy ryżu doskonale wiedzą, że wystarczy chwila nieuwagi, aby cały dom wypełnił się przykrym zapachem spalenizny, a garnek był nie do wyszorowania. Jest jednak prosty sposób na to, by uratować posiłek i uniknąć wielogodzinnego wietrzenia domu. Potrzebny będzie tylko 1 produkt, który codziennie wykorzystujemy na śniadanie i kolację. Sprawdźcie, o czym mowa i koniecznie przetestujcie to przy ewentualnej kulinarnej katastrofie.

Jak uratować przypalony ryż?

Aby pozbyć się z ryżu brzydkiego zapachu spalenizny, wystarczy na jeszcze gorącym ryżu położyć kromkę chleba, przykryć garnek pokrywką i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie ryż będzie uratowany. Wszystko dlatego, że pieczywo działa jak gąbka, wchłaniając cały uporczywy posmak i swąd spalenizny. Ten patent pokazał się ostatnio na TikToku, gdzie opublikowała go użytkowniczka @hopescuisine_. Krótkie wideo zrobiło prawdziwą furorę i szybko dotarło do setek tysięcy użytkowników. 

@hopescuisine_ Usually rice burns only at the bottom but is still edible at the top but has an awful smell.#ricehack #rice #tiktoksouthafrica #food ♬ Ba Ba La La ! - mėja

Jak usunąć przypalony ryż z garnka?

Uratowanie ugotowanego ryżu z wierzchu garnka to jedno, ale jeszcze trudniejszym zadaniem jest usunięcie spalenizny, która przywarła do dna naczynia. Jak to zrobić? Zwykle po prostu namaczamy spód, a potem zdrapujemy czarne resztki ryżu druciakiem. Jest jednak znacznie prostszy sposób, który nie wymaga długiego szorowania. Potrzebny nam będzie tylko zwykły ocet spirytusowy i soda oczyszczona, czyli niezawodny duet, który większość z nas ma w swoich szafkach. Aby szybko uporać się nawet z najgorszymi przypaleniami, wystarczy zalać naczynie octem z wodą w proporcji 2:1 i podgrzać wszystko, aż płyn zacznie wrzeć. W tym momencie zdejmujmy garnek z ognia, dosypujemy łyżkę sody i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie spalenizna będzie znacznie łatwiej odchodzić od dna, a my bez problemu umyjemy go zwykłą gąbką z płynem do naczyń.