Wiele osób przyzna, że ich babcie to prawdziwe skarbnice wiedzy - zwłaszcza w temacie gotowania. Żadne, nawet najbardziej wykwintne dania z restauracji nie smakują tak, jak pyszności z przepisów wprost z babcinego zeszytu. Nieocenione są też porady, często niestety zapomniane, które i dziś przydają się w kuchni. Sprawdźcie, dlaczego warto włożyć do garnka ryż zawinięty w gazę. 

Po co zawijać ryż w gazę?

Ryż doskonale wchłania wilgoć - z tego względu stosuje się go jako domowy pochłaniacz wilgoci np. do łazienki. Można też wsypać kilka ziarenek ryżu do solniczki, by sól przestała się zbrylać. Jednak ryż ma jeszcze jedną, bardzo przydatną w kuchni funkcję - można go użyć do przesolonej zupy! Wystarczy, że do garnka z taką zupą włożycie zawinięty w gazę ryż. Podgotujcie go dłuższą chwilę i wyjmijcie. Ziarenka wchłoną nadmiar soli, co natychmiast poprawi smak zupy. 

Jak uratować przesoloną zupę?

Ryż to nie jedyny sposób na zbyt słoną zupę. W tej roli doskonale sprawdzi się też ziemniak. Obranego ziemniaka wrzućcie do zupy i ugotujcie, a następnie wyjmijcie z garnka. Podobnie jak ryż, wchłonie on nadmiar soli. W razie potrzeby, powtórzcie czynność, oczywiście wkładając do zupy świeżego ziemniaka. Innym skutecznym sposobem jest wyciągnięcie nadmiaru soli z pomocą białka jajek. Wlejcie białko do zupy i gotujcie. Po kilku chwilach, gdy już się zetnie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjmijcie białko z zupy. A jeżeli żadna z metod nie pomoże, to niestety - może się okazać, że zupę trzeba ugotować od nowa. Spożycie zbyt dużej ilości soli nie jest zdrowe dla organizmu, dlatego zamiast ryzykować zdrowiem, lepiej ugotować zupę jeszcze raz.