Domowy, tradycyjny bigos cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Przy jego wykonaniu bardzo ważne jest odpowiednie dobranie składników. Każdy robi go nieco inaczej, jednak zazwyczaj pojawia się w nim kiełbasa i mięso. Karol Okrasa ma jednak zupełnie inny pomysł na to danie i proponuje zaskakujący zamiennik.

Bigos bez kiełbasy

Smak bigosu w dużej mierze zależy od mięsa, którego użyjecie. Okazuje się jednak, że wcale nie musicie stawiać właśnie na nie, a z powodzeniem zastąpicie je rybami. Ta nowoczesna wersja tego dania z pewnością przypadnie wam do gustu.

Jest to też świetna propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Bigos wyjdzie równie smaczny i esencjonalny. Doskonale sprawdzi się również jako danie postne.

Przepis na bigos według Karola Okrasy

Potrzebne składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • pół kilo kiszonej kapusty,
  • liście laurowe,
  • 1 cebula,
  • 1 cytryna,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • czerwona papryczka chili,
  • pieprz,
  • sól,
  • garść suszonych grzybów,
  • 3 łyżki suszonej żurawiny,
  • 200 ml wody,
  • łyżka miodu,
  • 3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw namoczcie suszone grzyby w ciepłej wodzie. Zróbcie to dzień wcześniej, zanim będziecie robić bigos.
  2. Oczyśćcie rybę ze skóry i pokrójcie ją w większą kostkę. Następnie posólcie i obtoczcie w mące pszennej. Obsmażcie ją na oleju, aż uzyska złoty kolor.
  3. Kiszoną kapustę drobno posiekajcie.
  4. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w niewielką kostkę.
  5. Rozgniećcie czosnek.
  6. Na oleju, na którym smażył się dorsz, zeszklijcie warzywa.
  7. Później dodajcie kapustę, grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Całość duście przez ok. 10 minut.
  8. Następnie dodajcie wodę, masło, żurawinę, pieprz oraz majeranek.
  9. Opłuczcie papryczkę chili, drobno ją posiekajcie i dodajcie do pozostałych składników.
  10. Sparzcie i zetrzyjcie cytrynę. Skórkę wrzućcie do garnka z kapustą. Dodajcie również miód.
  11. Całą zawartość garnka przełóżcie do naczynia żaroodpornego.
  12. Ułóżcie w nim także dorsza.
  13. Bigos pieczcie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.