Domowy, tradycyjny bigos cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Przy jego wykonaniu bardzo ważne jest odpowiednie dobranie składników. Każdy robi go nieco inaczej, jednak zazwyczaj pojawia się w nim kiełbasa i mięso. Karol Okrasa ma jednak zupełnie inny pomysł na to danie i proponuje zaskakujący zamiennik.
Bigos bez kiełbasy
Smak bigosu w dużej mierze zależy od mięsa, którego użyjecie. Okazuje się jednak, że wcale nie musicie stawiać właśnie na nie, a z powodzeniem zastąpicie je rybami. Ta nowoczesna wersja tego dania z pewnością przypadnie wam do gustu.
Jest to też świetna propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Bigos wyjdzie równie smaczny i esencjonalny. Doskonale sprawdzi się również jako danie postne.
Przepis na bigos według Karola Okrasy
Potrzebne składniki:
- 1 kg filetów z dorsza,
- pół kilo kiszonej kapusty,
- liście laurowe,
- 1 cebula,
- 1 cytryna,
- 3 ząbki czosnku,
- ziele angielskie,
- łyżka suszonego majeranku,
- 150 g masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- czerwona papryczka chili,
- pieprz,
- sól,
- garść suszonych grzybów,
- 3 łyżki suszonej żurawiny,
- 200 ml wody,
- łyżka miodu,
- 3 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Najpierw namoczcie suszone grzyby w ciepłej wodzie. Zróbcie to dzień wcześniej, zanim będziecie robić bigos.
- Oczyśćcie rybę ze skóry i pokrójcie ją w większą kostkę. Następnie posólcie i obtoczcie w mące pszennej. Obsmażcie ją na oleju, aż uzyska złoty kolor.
- Kiszoną kapustę drobno posiekajcie.
- Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w niewielką kostkę.
- Rozgniećcie czosnek.
- Na oleju, na którym smażył się dorsz, zeszklijcie warzywa.
- Później dodajcie kapustę, grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Całość duście przez ok. 10 minut.
- Następnie dodajcie wodę, masło, żurawinę, pieprz oraz majeranek.
- Opłuczcie papryczkę chili, drobno ją posiekajcie i dodajcie do pozostałych składników.
- Sparzcie i zetrzyjcie cytrynę. Skórkę wrzućcie do garnka z kapustą. Dodajcie również miód.
- Całą zawartość garnka przełóżcie do naczynia żaroodpornego.
- Ułóżcie w nim także dorsza.
- Bigos pieczcie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.