Jesteście zapalonymi ogrodnikami i niedługo będą zbliżać się zbiory czosnku? Chcecie, aby były jak najokazalsze, aby mieć zapas na cały rok? Jeżeli odpowiedzieliście twierdząco na te pytania, ten patent jest zdecydowanie dla was. Gwarantujemy, ze sąsiedzi będą zazdrościć waszych zbiorów. Sprawdźcie w poniższej poradzie, a będziecie robić już tak zawsze. To kuchenne resztki, które zwykle wyrzucacie, a dla roślin są cennym nawozem bogatym w magnez, potas i azot.

Kiedy czosnek jest naprawdę gotowy do wyciągnięcia?

Większość osób popełnia jeden z poważniejszych błędów podczas uprawy czosnku. O co mianowicie chodzi? To końcowy etap, który sprawia, że niektórzy są niezadowoleni ze swoich plonów. Bardzo ważny jest moment wyciągania i suszenia czosnku na zimę. Powinniśmy wydobyć go z ziemi dopiero wtedy, gdy liście i łodyżka uschnie i będzie lekko brązowawa.

Gdy liście nadal pozostają zielone, czosnek nie jest gotowy do zbierania. Podczas plecenia warkocza i suszenia może być zbyt wilgotny i spleśnieć. Jeżeli nie chcecie do tego doprowadzić, koniecznie poczekajcie, aż całkowicie wyschnie. Pośpiech może być tutaj najgorszym doradcą z możliwych.

Jak zrobić nawóz do czosnku, aby był dorodny?

Większość z was już dobrze zna gnojówkę z pokrzywy czy skorupek jajek? To klasyczny nawóz w płynnej formie, który zawsze się sprawdza. Nie zawsze mamy czas i chęci, aby go przygotować, dlatego podpowiadamy, jak zrobić coś znacznie łatwiejszego. Podlewacie orchidee wodą bananową? Do tego patentu również wykorzystamy skórki bananów. Można zrobić jednak suchą wersję, którą przechowamy znacznie dłużej niż wodę bananową.

Przygotujcie kilka skórek po bananach, najlepiej tych ekologicznych, które mają zmniejszoną ilość środków ochrony roślin i pozostałości pestycydów. Wysuszcie je w piekarniku na chrupiące chipsy. Następnie po wystygnięciu zmielcie w młynku do kawy lub dobrym blenderze. Takim suchym nawozem podsypcie rosnący czosnek, a główki będą znacznie okazalsze niż poprzednio. Po zmieleniu nawóz będzie pięknie pachniał w całym domu. Taki proszek bananowy możecie używać także jako aromat do kremów czy ciast.