Składniki (na 4 porcje):
–    150 g ciastek digestive
–    80 g roztopionego masła
–    łyżka kakao
–    500 g serka Twój Smak Aksamitny klasycznego (dawna Milandia)
–    150 g drobnego cukru
–    łyżeczka ekstraktu z wanilii
–    skórka z cytryny
–    łyżka soku z cytryny
–    2 jajka
–    150 ml kwaśnej śmietany 18%
–    500 g mrożonych lub świeżych wiśni
–    kilka łyżek cukru

Wykonanie (45 minut):

Ciastka pokrusz w misce, dodaj kakao i roztopione masło, wszystko zagnieć.

Foremki posmaruj odrobiną roztopionego masła i wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż warstwę masy z ciasteczek i dociśnij ją do dna.

Do dużej miski nałóż serek, wbij jajka, wsyp drobny cukier, wlej kwaśną śmietanę, dodaj ekstrakt z wanilii oraz skórkę i sok z cytryny – wszystko delikatnie wymieszaj.

Foremki obłóż z zewnątrz dwiema warstwami folii aluminiowej. Przełóż do nich masę serową i wstaw na blachę wypełnioną gorącą wodą. Serniczki w kąpieli włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut w 180 stopniach, a następnie przez 25 minut w 110 stopniach.

Wiśnie zasyp kilkoma łyżkami cukru i smaż, aż sos zgęstnieje. 

Upieczone serniczki przełóż na talerz i oblej gorącymi wiśniami. Deser gotowy do podania!

 

Więcej przepisów znajdziesz TU