Domowe racuchy są zdecydowanie najlepsze jeszcze tego samego dnia. Bardzo ważne jest, aby smażyć je na głębokim oleju, aby nie wchłaniały zbyt dużo tłuszczu z patelni. Dobrze wyrobione ciasto sprawia, że są idealnie puszyste i świetnie się formują. Drożdże, mąka i jajka - to główne składniki, które decydują o ich smaku. Poniżej znajdziecie przepis od gospodyń z Aniołowa, które zawsze je tak przygotowywały.
Jak zrobić Anielskie racuchy drożdżowe?
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 litr ciepłego mleka
- 10 dag drożdży
- ¾ szklanki cukru
- ½ kostki masła
- 6 jaj
- szczypta soli
- olej
Przygotowanie:
- Mąkę dokładnie przesiejcie przez sitko ze szczyptą soli.
- Zróbcie rozczyn na bazie drożdży i ciepłego mleka z odrobiną cukru.
- Odstawcie drożdże na około 15 minut, aż zaczną się pienić.
- Połączcie z suchymi składnikami i jajkami.
- Wyróbcie ciasto na racuchy i formujcie niewielkie placki.
- Smażcie na oleju rozgrzanym przynajmniej do 170 stopni Celsjusza tak, aby nie schodzić poniżej tego poziomu.
- Przełóżcie na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
- Oprószcie cukrem pudrem lub posmarujcie lukrem cytrynowym.
Co dodać do ciasta na racuchy, aby były wilgotniejsze?
Racuchy świetnie smakują z różnymi owocami oraz innymi dodatkami. W zależności, jaki efekt chcemy uzyskać, warto wiedzieć, co do nich dołożyć:
- kawałki jabłek - szara reneta lub antonówka sprawdzi się najlepiej, gdy chcemy zrównoważyć słodycz i kwasowość racuchów,
- tarte jabłka lub mus - wilgotne racuchy uzyskacie w ten prosty sposób, doprawcie cynamonem,
- twaróg - jeżeli chcecie, aby były treściwsze i bardziej puszyste, wybierzcie słony lub słodki serek twarogowy,
- puree z ziemniaków - doda wilgotności i puszystości, nie zmieniając smaku racuchów.