Domowe racuchy są zdecydowanie najlepsze jeszcze tego samego dnia. Bardzo ważne jest, aby smażyć je na głębokim oleju, aby nie wchłaniały zbyt dużo tłuszczu z patelni. Dobrze wyrobione ciasto sprawia, że są idealnie puszyste i świetnie się formują. Drożdże, mąka i jajka - to główne składniki, które decydują o ich smaku. Poniżej znajdziecie przepis od gospodyń z Aniołowa, które zawsze je tak przygotowywały.

Jak zrobić Anielskie racuchy drożdżowe?

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 litr ciepłego mleka
  • 10 dag drożdży
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ kostki masła
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • olej

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiejcie przez sitko ze szczyptą soli.
  2. Zróbcie rozczyn na bazie drożdży i ciepłego mleka z odrobiną cukru.
  3. Odstawcie drożdże na około 15 minut, aż zaczną się pienić.
  4. Połączcie z suchymi składnikami i jajkami.
  5. Wyróbcie ciasto na racuchy i formujcie niewielkie placki.
  6. Smażcie na oleju rozgrzanym przynajmniej do 170 stopni Celsjusza tak, aby nie schodzić poniżej tego poziomu.
  7. Przełóżcie na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
  8. Oprószcie cukrem pudrem lub posmarujcie lukrem cytrynowym.

Co dodać do ciasta na racuchy, aby były wilgotniejsze?

Racuchy świetnie smakują z różnymi owocami oraz innymi dodatkami. W zależności, jaki efekt chcemy uzyskać, warto wiedzieć, co do nich dołożyć:

  • kawałki jabłek - szara reneta lub antonówka sprawdzi się najlepiej, gdy chcemy zrównoważyć słodycz i kwasowość racuchów,
  • tarte jabłka lub mus - wilgotne racuchy uzyskacie w ten prosty sposób, doprawcie cynamonem,
  • twaróg - jeżeli chcecie, aby były treściwsze i bardziej puszyste, wybierzcie słony lub słodki serek twarogowy,
  • puree z ziemniaków - doda wilgotności i puszystości, nie zmieniając smaku racuchów.