Gdy przyrządzamy potrawy z mięsa, pewne składniki prawie zawsze się w nich pojawiają, niezależnie od przepisu. Nie chodzi nam tylko o sól czy pieprz, ale także o cebulę. To tanie warzywo odpowiada za wspaniały smak mięsa i jego aromat.
To jednak nie wszystko, ponieważ istnieje jeszcze jeden ważny powód dla którego warto dodawać cebulę do mięsnych dań. Mało kto o tym wie, choć nieświadomie często wykorzystujemy ten trik w trakcie gotowania.
Co daje dodanie cebuli do mięsa?
Na pewno dobrze znacie przepisy, w których zamarynowane mięso układa się w naczyniu lub na blaszce do pieczenia i obkłada surową cebulą. Ta czynność ma na celu nadanie mięsu smaku i aromatu, ale to nie koniec. W cebuli znajdują się enzymy proteolityczne, które rozkładają białka.
W rezultacie mięso staje się bardziej kruche i delikatne. Warunek jest jeden - by trik zadziałał, cebula musi być pokrojona i dodana w sporej ilości. Na przykład w kostkę, piórka albo krążki, dokładnie tak, jak w przepisie poniżej. Skorzystajcie z niego i zróbcie pyszną karkówkę na cebuli.
Przepis na karkówkę na cebuli
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 450 g cebuli
- 200 g sera mozzarella
- 50 g musztardy francuskiej
- 50 g majonezu
- 4 ogórki kiszone
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka. Następnie posypcie nią dno blaszki do pieczenia.
- Karkówkę umyjcie i osuszcie. Pokrójcie ją w plastry i ułóżcie na „ściółce" z cebuli.
- Następnie posmarujcie je musztardą francuską. Ogórki kiszone pokrójcie na plasterki i połóżcie je na wierzchu kotletów.
- Zetrzyjcie ser mozzarella na tarce. Rozłóżcie go równo na kotletach.
- Na koniec polejcie każdy kotlet porcją majonezu.
- Blaszkę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie mięso przez około 40 minut.
I gotowe! Tak przygotowana karkówka jest cudownie miękka i delikatna. To zasługa dużej porcji cebuli, a także ogórków kiszonych. Oba te produkty zawierają składniki, które zmiękczają mięso. Warto dodawać je więc do potraw mięsnych nie tylko dla smaku.