Gdy przyrządzamy potrawy z mięsa, pewne składniki prawie zawsze się w nich pojawiają, niezależnie od przepisu. Nie chodzi nam tylko o sól czy pieprz, ale także o cebulę. To tanie warzywo odpowiada za wspaniały smak mięsa i jego aromat.

To jednak nie wszystko, ponieważ istnieje jeszcze jeden ważny powód dla którego warto dodawać cebulę do mięsnych dań. Mało kto o tym wie, choć nieświadomie często wykorzystujemy ten trik w trakcie gotowania. 

Co daje dodanie cebuli do mięsa?

Na pewno dobrze znacie przepisy, w których zamarynowane mięso układa się w naczyniu lub na blaszce do pieczenia i obkłada surową cebulą. Ta czynność ma na celu nadanie mięsu smaku i aromatu, ale to nie koniec. W cebuli znajdują się enzymy proteolityczne, które rozkładają białka.

W rezultacie mięso staje się bardziej kruche i delikatne. Warunek jest jeden - by trik zadziałał, cebula musi być pokrojona i dodana w sporej ilości. Na przykład w kostkę, piórka albo krążki, dokładnie tak, jak w przepisie poniżej. Skorzystajcie z niego i zróbcie pyszną karkówkę na cebuli. 

Przepis na karkówkę na cebuli

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 450 g cebuli
  • 200 g sera mozzarella
  • 50 g musztardy francuskiej 
  • 50 g majonezu 
  • 4 ogórki kiszone
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka. Następnie posypcie nią dno blaszki do pieczenia. 
  2. Karkówkę umyjcie i osuszcie. Pokrójcie ją w plastry i ułóżcie na „ściółce" z cebuli.
  3. Następnie posmarujcie je musztardą francuską. Ogórki kiszone pokrójcie na plasterki i połóżcie je na wierzchu kotletów. 
  4. Zetrzyjcie ser mozzarella na tarce. Rozłóżcie go równo na kotletach.
  5. Na koniec polejcie każdy kotlet porcją majonezu.
  6. Blaszkę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie mięso przez około 40 minut. 

I gotowe! Tak przygotowana karkówka jest cudownie miękka i delikatna. To zasługa dużej porcji cebuli, a także ogórków kiszonych. Oba te produkty zawierają składniki, które zmiękczają mięso. Warto dodawać je więc do potraw mięsnych nie tylko dla smaku.