Wszyscy powoli zaczynamy przygotowania do Wielkanocy. Żurek to podstawowa potrawa na świątecznym stole i choć jest to zupa, którą możemy jeść przez cały rok, to najlepiej smakuje właśnie podczas tego szczególnego czasu.  Żeby wyszedł obłędnie smaczny – wcale nie musicie robić zakwasu. Możecie zrobić żurek z butelki. Musicie jednak zwrócić uwagę na 1 kluczową rzecz.

O czym pamiętać, robiąc żurek z butelki?

Przygotowanie żurku z butelki jest naprawdę proste, jednak pamiętajcie o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim musicie zwrócić uwagę na to, by dodać do niego dobre mięso. Postawcie na wędzone żeberka i smaczną kiełbasę, najlepiej tę z wędzoną skórką. Dzięki temu zupa będzie wyróżniać się niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

Ważne jest również, żeby żurek z butelki dolać w odpowiednim momencie. Zróbcie to dopiero pod koniec gotowania, gdy ziemniaki będą już gotowe. W przeciwnym razie wyjdą one twarde. Tutaj zobaczycie przepis na pyszny żurek na wędzonce

Ważne zasady przygotowywania żurku

Podczas gotowania żurku musicie również zwrócić uwagę na proporcje. Na 2 litry zupy użyjcie tylko 500 ml zakwasu. Jeżeli wlejecie go za dużo – żurek będzie zbyt gęsty, a jego smak za bardzo intensywny.

Pamiętajcie również, żeby przed umieszczeniem zakwasu w butelce dobrze wymieszać zawartość butelki. Jeżeli dodacie go bez uprzedniego potrząśnięcia – możecie popsuć całą zupę.