Połączenie budyniu i jabłek to najlepsze, co może być. Właśnie z niego możecie przyrządzić obłędnie smaczne ciasto. Co więcej, wcale się przy nim nie napracujecie, ponieważ zrobicie go bez ucierania, a co najważniejsze – nie musicie go też piec. Całość zajmie wam więc znacznie mniej czasu, niż przygotowanie klasycznego jabłecznika.

Przepis na proste ciasto z jabłkami i budyniem

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 1 kg jabłek (bez skórki i nasion)
  • 2 łyżki semoliny
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • 6 paczek herbatników

Potrzebne składniki na krem:

  • 700 ml mleka
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zetrzyjcie jabłka na tarce.
  2. Następnie gotujcie je razem z cukrem i cynamonem, do momentu, aż sok całkowicie odparuje.
  3. Zdejmijcie garnek z ognia, dodajcie semolinę.
  4. Całość delikatnie ostudzacie.
  5. W tym czasie zróbcie budyń z mlekiem i poczekajcie, aż odrobinę ostygnie.
  6. Utrzyjcie masło z cukrem, dodajcie do niego budyń i zmiksujcie na gładką masę.
  7. Poukładajcie na blaszce rząd ciasteczek, a na nich wyłóżcie nadzienie jabłkowe.
  8. Ułóżcie kolejny rząd herbatników, przykryjcie je kremem waniliowym i ponownie wyłóżcie ciasteczka.
  9. Sam wierzch możecie przyozdobić czekoladą - smakołyk będzie prezentował się jeszcze ładniej. 
  10. Wstawicie ciasto na całą noc do lodówki.

Jak zagęścić jabłka do placka?

Żeby jabłka na szarlotkę lub do jabłecznika wyszły cudownie gęste, musicie dodać do masy mąki ziemniaczanej lub kisielu. W przypadku tego drugiego pamiętajcie jednak, że zmieni on delikatnie smak i kolor jabłek. Najlepiej będzie pasował kisiel cytrynowy.

Możecie także użyć żelatyny lub galaretki (tutaj również zwróćcie uwagę na jej smak). Niezależnie od tego, jaki składnik wybierzecie – dodawajcie go stopniowo, cały czas mieszając. W ten sposób nie powstaną grudki.