Połączenie budyniu i jabłek to najlepsze, co może być. Właśnie z niego możecie przyrządzić obłędnie smaczne ciasto. Co więcej, wcale się przy nim nie napracujecie, ponieważ zrobicie go bez ucierania, a co najważniejsze – nie musicie go też piec. Całość zajmie wam więc znacznie mniej czasu, niż przygotowanie klasycznego jabłecznika.
Przepis na proste ciasto z jabłkami i budyniem
Potrzebne składniki na ciasto:
- 1 kg jabłek (bez skórki i nasion)
- 2 łyżki semoliny
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu.
- 6 paczek herbatników
Potrzebne składniki na krem:
- 700 ml mleka
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zetrzyjcie jabłka na tarce.
- Następnie gotujcie je razem z cukrem i cynamonem, do momentu, aż sok całkowicie odparuje.
- Zdejmijcie garnek z ognia, dodajcie semolinę.
- Całość delikatnie ostudzacie.
- W tym czasie zróbcie budyń z mlekiem i poczekajcie, aż odrobinę ostygnie.
- Utrzyjcie masło z cukrem, dodajcie do niego budyń i zmiksujcie na gładką masę.
- Poukładajcie na blaszce rząd ciasteczek, a na nich wyłóżcie nadzienie jabłkowe.
- Ułóżcie kolejny rząd herbatników, przykryjcie je kremem waniliowym i ponownie wyłóżcie ciasteczka.
- Sam wierzch możecie przyozdobić czekoladą - smakołyk będzie prezentował się jeszcze ładniej.
- Wstawicie ciasto na całą noc do lodówki.
Jak zagęścić jabłka do placka?
Żeby jabłka na szarlotkę lub do jabłecznika wyszły cudownie gęste, musicie dodać do masy mąki ziemniaczanej lub kisielu. W przypadku tego drugiego pamiętajcie jednak, że zmieni on delikatnie smak i kolor jabłek. Najlepiej będzie pasował kisiel cytrynowy.
Możecie także użyć żelatyny lub galaretki (tutaj również zwróćcie uwagę na jej smak). Niezależnie od tego, jaki składnik wybierzecie – dodawajcie go stopniowo, cały czas mieszając. W ten sposób nie powstaną grudki.