Lubicie makarony i chętnie testujecie je w różnych odsłonach? Jeśli wszystkie klasyczne pozycje, takie jak spaghetti bolognese czy lasagne już wam się znudziły, przygotujcie szybką i prostą "nie-carbonarę" z przepisu Ani Starmach. Zobaczcie, czym różni się od włoskiego pierwowzoru i dlaczego warto jej spróbować. 

Czym jest makaron nie-carbonara?

Prawdziwe włoskie spaghetti carbonara to tylko makaron, boczek, ser i żółtka, jednak w Polsce często spotkamy się z wersją na bazie śmietany. Wielu fanów tradycyjnej receptury rodem z Włoch oburza taki pomysł, jednak nie brakuje i tych, którym taki makaron po prostu smakuje bardziej. Co ciekawe, nawet kucharze nie stronią od śmietanowo-serowego sosu, a najlepszym przykładem na to jest Anna Starmach, jurorka popularnego show MasterChef i autorka książek oraz programów kulinarnych.

Na swoim Instagramie gwiazda dzieli się z fanami rozmaitymi przepisami, a w tym też inspiracjami na "Szybkie obiadki". To właśnie w tym cyklu krótkich relacji Anna Starmach pokazała przepis na obłędnie kremowy makaron "nie-carbonara" z dodatkiem sera, boczku, żółtek oraz śmietanki. Zabawna nazwa dania to oczywiście zabezpieczenie przed komentarzami, dlatego Ania Starmach od razu dodała: "Nie piszcie mi, że do carbonary nie dodaje się śmietany, bo, powtarzam, to nie jest carbonara". Gotowy makaron wychodzi wyjątkowo kremowy, a niektórym może to podobać się nawet bardziej niż klasyczna włoska wersja z samych żółtek. Zobaczcie przepis i spróbujcie sami. 

Nie-carbonara według przepisu Ani Starmach

Składniki:

  • 200 g makaronu typu spaghetti,
  • 120 g boczku lub pancetty,
  • 150 ml śmietanki,
  • 70 g startego parmezanu lub pecorino,
  • 3 żółtka jaj,
  • świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, a w międzyczasie podgrzaną śmietankę mieszamy z żółtkami i tartym serem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz, a kawałki mięsa pięknie się zarumienią. Ugotowany makaron odcedzamy i zdejmujemy z palnika. Dopiero wtedy dodajemy śmietanowo-jajeczną masę oraz podsmażony boczek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotowe danie podajemy posypane tartym serem.