Zasmażane buraczki to przysmak, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, np. kotletów mielonych z ziemniaczkami, ale doskonale smakuje też samodzielnie. Ta potrawa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i lubią ją niemal wszyscy.

Co zrobić, żeby buraczki były jeszcze smaczniejsze?

Choć najczęstszym dodatkiem do buraczków jest cebula, to wcale nie musicie ograniczać się tylko do tego składnika. Ta tradycyjna potrawa będzie smakować naprawdę świetnie, jeśli dodacie do niej kminek i skwarki.

Kminek podbije smak buraczków, nadając im wyrazistości. Natomiast skwarki sprawią, że będą bardziej sycące. Całość idealnie komponuje się ze sobą, tworząc naprawdę pyszną mieszankę.

Przepis na buraczki z kminkiem i skwarkami

Potrzebne składniki:

  • 500 g czerwonych buraków
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • pół szklanki wody
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego 
  • sól, pieprz, cukier. 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie umyjcie buraczki, a następnie włóżcie je do wody i gotujcie do momentu, aż będą miękkie.
  2. Gdy buraki już się ugotują – obierzcie je ze skórki i zetrzyjcie na tarce o największych oczkach.
  3. Wędzony boczek i cebulę pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Rozgrzejcie na patelni olej roślinny i podsmażcie na nim boczek. Później dodajcie do niego cebulę i smażcie, aż się zeszkli.
  5. Następnie dorzućcie starte buraczki i kminek.
  6. Całość dokładnie wymieszajcie i duście na wolnym ogniu przez kilka minut.
  7. W tym czasie rozróbcie mąkę z wodą i odrobiną sosu z patelni. Mieszankę dolejcie do buraczków i wszystko porządnie wymieszajcie.
  8. Całość doprawcie solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu.