Naleśniki w kształcie serca - składniki
- jajko
- łyżka roztopionego masła
- po szklance mleka i mąki
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- świeże truskawki do dekoracji
- olej do smażenia
Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby można było swobodnie lać je cienką strużką. Jeśli będzie za gęste, trzeba dodać do niego mleka lub wody.
Naleśniki w kształcie serca - przygotowanie
1. Jajko wbić do miski. Dodać roztopione masło, mleko, mąkę i sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić, aż ciasto lekko zgęstnieje. Następnie przelać je do rękawa cukierniczego lub butelki z wąskim dziubkiem.
BBS Studio
2. Gorącą patelnię posmarować olejem. Cienką strużką lać ciasto, „rysując” na patelni kształt serca. Nie przerywając lania, tworzyć z ciasta dowolne wzory, warstwa ciasta nie powinna być jednak zbyt gruba, by naleśniki mogły równomiernie się zrumienić. Odwrócić je i dosmażyć.
BBS Studio
3. Truskawki opłukać, pokroić na plasterki. Wyciąć część przy szypułce, tak by powstał kształt serca. Naleśniki oprószyć cukrem pudrem. Udekorować truskawkami.
BBS Studio
Zobacz, jak zrobić naleśniki krok po kroku: