Naleśniki w kształcie serca - składniki

  • jajko
  • łyżka roztopionego masła
  • po szklance mleka i mąki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • świeże truskawki do dekoracji
  • olej do smażenia

Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby można było swobodnie lać je cienką strużką. Jeśli będzie za gęste, trzeba dodać do niego mleka lub wody.

Naleśniki w kształcie serca - przygotowanie

1. Jajko wbić do miski. Dodać roztopione masło, mleko, mąkę i sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić, aż ciasto lekko zgęstnieje. Następnie przelać je do rękawa cukierniczego lub butelki z wąskim dziubkiem.

ciasto-na-naleśniki

BBS Studio

2. Gorącą patelnię posmarować olejem. Cienką strużką lać ciasto, „rysując” na patelni kształt serca. Nie przerywając lania, tworzyć z ciasta dowolne wzory, warstwa ciasta nie powinna być jednak zbyt gruba, by naleśniki mogły równomiernie się zrumienić. Odwrócić je i dosmażyć.

koronkowe-naleśniki

BBS Studio

3. Truskawki opłukać, pokroić na plasterki. Wyciąć część przy szypułce, tak by powstał kształt serca. Naleśniki oprószyć cukrem pudrem. Udekorować truskawkami.

walentynkowe-naleśniki

BBS Studio

Zobacz, jak zrobić naleśniki krok po kroku: