Szukacie niewielkiej odmiany w przygotowywaniu naleśników? Uwielbiacie urozmaicenia, które nadają im więcej charakteru? Naszym faworytem jest przemycanie startych warzyw do ciasta naleśnikowego, aby wzmocnić kolor i namówić niejadków do zjedzenia. Idealne są buraki, marchewka czy kapusta czerwona - inni pozazdroszczą wam efektu końcowego. Jednak do naleśników na słodko można dodać jeden składnik, który sprawia, ze smakują jak popularne ciasto. Przyznajemy, że nie każdy wpadnie na ten pomysł sam. Zobaczcie naszą poradę poniżej.

Co dodać do naleśników, aby smakowały jak ciasto Piegusek?

Wyciągnijcie patelnię do naleśników, najlepiej z powłoką teflonową, aby móc cieszyć się delikatnym i nieprzywierającym ciastem.

Składniki:

  • szklanka mleka roślinnego lub krowiego,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • łyżka nasion maku,
  • szczypta cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • skórka otarta z cytryny.

Przygotowanie:

Cytrynę dokładnie oczyśćcie pod bieżącą wodą. Zetrzyjcie skórkę i przetnijcie na pół. Wyciśnijcie sok i pozbądźcie się pestek. Następnie dodajcie do mleka roślinnego lub krowiego. Dosypcie sól. Odczekajcie przez około 15 minut. Następnie połączcie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.

Wlejcie mokre składniki do suchych, w tym rozkłócone jajka. Na koniec dodajcie nasiona maku. Zmiksujcie dokładnie i smażcie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Idealnie smakują z farszem serowym, jak i z odrobiną śmietany. Możecie przygotować także cytrynowy lukier, który idealnie komponuje się z naleśnikami.

Mleko, maślanka czy jogurt - co dodać do naleśników, aby były puszystsze?

W zależności od tego, co aktualnie mamy w lodówce, staramy się dopasowywać tak, aby przyrządzić smaczne i sycące danie. Niekiedy zabraknie nam jednego składnika z przepisu i staramy się go podmienić tak, aby spełniał odpowiednie wymagania. Podczas przyrządzania naleśników możemy pokusić się o niewielkie modyfikacje, które sprawią, że danie okaże się jeszcze smaczniejsze niż poprzednio. Co dodać, aby naleśniki były puszyste? Jaki efekt otrzymamy przy dodaniu konkretnych składników? Sprawdźcie poniżej:

  • mleko -  ciasto staje się delikatne i elastyczne - warto użyć tego pełnotłustego, aby miały maślany posmak,
  • maślanka - świetnie sprawdzi się zwłaszcza w tych nieco grubszych naleśnikach, które wymagają wyrośnięcia - świetnie zastąpi proszek do pieczenia,
  • jogurt - kremowy jogurt w typie greckim lub skyr to świetny pomysł dla tych, którzy znajdują się obecnie na diecie - konsystencja będzie delikatna i niezwykle elastyczna po wysmażeniu. Sprawdzi się także ten naturalny z zawartością tłuszczu około 2%