Bywają takie dni, ze nie macie ochoty na nic wymyślnego. Dodatkowo pod koniec miesiąca lodówka może świecić pustkami, a to najlepszy powód, by zrobić kluseczki dziadowskie. Wbrew nazwie smakują naprawdę wyśmienicie, przy niewielkim nakładzie pracy. A będzie jeszcze mniejszy, gdy użyjecie elektrycznej tarki z Lidla. Przekonajcie się sami.

Elektryczna tarka z Lidla - nie zamienię jej już na tradycyjną

Elektryczna tarka SilverCrest z Lidla to jeden z najlepszych pomocników w kuchni. Ma aż 5 różnych końcówek, dzięki którym zetrzecie ser, warzywa, orzechy czy owoce. Bardzo przyspiesza prace podczas gotowania czy przyrządzania surówek. Nie rozstaję się z nią, dlatego też zajmuje chlubne miejsce na blacie kuchennym. Nasadki montuje się w prosty sposób, w zaledwie kilka sekund. Już teraz możecie ją dostać w supercenie w Lidlu.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Bardzo dobra tarka do warzyw, kupiłam z myślą o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. I jestem z efektu bardzo zadowolona. Polecam!

Funkcjonalny ,przydatny w kuchni, spełnił moje oczekiwania. Wygląda solidnie i bardzo dobrze wykonany będzie służył pewnie wiele lat.

Wybrałam ten produkt ze względu na cenę. Potrzebowałam wymiany starego sprzętu i dobrze trafiłam.

Tarka elektryczna w stosunkowo niewielkich rozmiarach daje wręcz idealne możliwości ścierania zarówno miękkich, jak i twardych składników, od owoców, przez wypieki, po twarde orzechy. Tnie na drobne i grube trociny oraz cienkie i grube plastry. Pracuje z bardzo akceptowalną prędkością, jest łatwy do czyszczenia po użyciu i składa się z powrotem do pudełka w bardzo kompaktowej formie.

Jak zrobić kluski dziadowskie? Prosty sposób na pyszny dodatek do mięsa

Gdy nie mam ochoty na kopytka czy tradycyjne pyzy, wybieram kluski dziadowskie. Są jeszcze prostsze w przygotowaniu i robią sie praktycznie same. Każdy z was ma pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Zdradzę wam przepis cioci, która pochodzi z Wielkopolski - a to miejsce słynie z pyry!

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • jajko.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie obierzcie ze skórki. Następnie zetrzyjcie w elektrycznej tarce na średnich oczkach. Dodajcie do nich mąkę, sól i pieprz. Po dokładnym wymieszaniu połączcie z jajkiem.

Następnie przygotujcie niewielkie kluseczki i wrzucajcie do wrzątku. Po wypłynięciu gotujcie przez około minutę. Wyjmijcie łyżką cedzakową i podajcie z okrasą w formie skwarek lub śmietany. Dobrze komponują się także z gulaszem mięsnym.