Surówka z kapusty pekińskiej jest bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Nic dziwnego, ponieważ jest łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu. W dodatku kapustę pekińską można łączyć z naprawdę rozmaitymi składnikami. Według najpopularniejszego przepisu na tę surówkę wystarczy dodać do kapusty tylko marchewkę, jabłko, ogórka i odpowiednio doprawić, a następnie zmieszać z majonezem i jogurtem. My mamy dla was jednak znacznie lepszą propozycję na jej przygotowanie.
Przepis na niecodzienną surówkę z kapusty pekińskiej do kotletów mielonych
Potrzebne składniki:
- pół kapusty pekińskiej,
- 1 średni por,
- dwa kwaśne jabłka,
- sól,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 3 ugotowane na twardo jajka.
Sposób wykonania:
- Najpierw posiekajcie kapustę pekińską. To samo zróbcie z porem.
- Następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach dwa kwaśne jabłka.
- Całość posólcie.
- Dodajcie łyżkę majonezu, 2 łyżki jogurtu lub śmietany i łyżeczkę musztardy.
- Dodajcie sól i pieprz oraz 3 jajka ugotowane na twardo i drobniutko rozgniecione widelcem.
- Wszystko wymieszajcie – tak, żeby sos dobrze połączył się z warzywami.
Jak przechowywać surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówka z kapusty pekińskiej najlepiej smakuje po godzinie od wymieszania składników. Po przygotowaniu możecie ją przechowywać w lodówce nawet do 2 dni.
Sałatki i surówki powinniście trzymać w szklanych lub plastikowych pojemnikach, Unikajcie wkładania ich do emaliowanych garnków, ponieważ mogą zajść niepożądane reakcje między warzywami a powłoką i stworzyć szkodliwe substancje chemiczne.