Surówka z kapusty pekińskiej jest bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Nic dziwnego, ponieważ jest łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu. W dodatku kapustę pekińską można łączyć z naprawdę rozmaitymi składnikami. Według najpopularniejszego przepisu na tę surówkę wystarczy dodać do kapusty tylko marchewkę, jabłko, ogórka i odpowiednio doprawić, a następnie zmieszać z majonezem i jogurtem. My mamy dla was jednak znacznie lepszą propozycję na jej przygotowanie.

Przepis na niecodzienną surówkę z kapusty pekińskiej do kotletów mielonych

Potrzebne składniki:

  • pół kapusty pekińskiej,
  • 1 średni por,
  • dwa kwaśne jabłka,
  • sól,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 3 ugotowane na twardo jajka.

Sposób wykonania:

  1. Najpierw posiekajcie kapustę pekińską. To samo zróbcie z porem.
  2. Następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach dwa kwaśne jabłka.
  3. Całość posólcie.
  4. Dodajcie łyżkę majonezu, 2 łyżki jogurtu lub śmietany i łyżeczkę musztardy.
  5. Dodajcie sól i pieprz oraz 3 jajka ugotowane na twardo i drobniutko rozgniecione widelcem.
  6. Wszystko wymieszajcie – tak, żeby sos dobrze połączył się z warzywami.

Jak przechowywać surówkę z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty pekińskiej najlepiej smakuje po godzinie od wymieszania składników. Po przygotowaniu możecie ją przechowywać w lodówce nawet do 2 dni.

Sałatki i surówki powinniście  trzymać w szklanych lub plastikowych pojemnikach, Unikajcie wkładania ich do emaliowanych garnków, ponieważ mogą zajść niepożądane reakcje między warzywami a powłoką i stworzyć szkodliwe substancje chemiczne.