Jajecznica to bardzo proste i klasyczne danie, które potrafią przygotować nawet najmłodsi. Nie jest bardzo skomplikowane, choć również w tym przypadku można napotkać pewne trudności. Jedni preferują bardziej ściętą jajecznicę, a inni wręcz przeciwnie - wolą, gdy jest bardzo kremowa i wręcz „płynie” na talerzu. Jeśli osiągnięcie takiej konsystencji sprawia wam trudność, skorzystajcie z prostego patentu - dzięki niemu wasza jajecznica zawsze wyjdzie idealnie kremowa. 

Jak zrobić kremową jajecznicę?

Kluczem do przyrządzenia takiej jajecznicy jest przede wszystkim cierpliwość - nie można jej smażyć szybko na dużym ogniu, ponieważ wyjdzie sucha i niesmaczna. Należy robić ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przyda się też kilka kropel soku z cytryny - zawarty w nim kwas sprawi, że białko znajdujące się w jajku nie zetnie się tak szybko i w efekcie jajecznica wyjdzie przyjemnie puszysta i kremowa. Jeżeli więc brakuje wam cierpliwości lub mimo największych starań jajecznica nie wychodzi wam tak, jak byście chcieli, sok z cytryny powinien załatwić sprawę. 

Sposoby na puszystą jajecznicę

Aby jajecznica była lekka, poza dodaniem do niej soku z cytryny warto nauczyć się ją przygotowywać w odpowiedni sposób. Przede wszystkim, patelnia, na której będziecie smażyć, nie powinna być ciepła. Jajka należy wymieszać wcześniej z masłem i wylać je na zimną patelnię, a następnie powoli podgrzewać. Jeśli zauważycie, że ścinają się za szybko, to zdejmijcie na chwilę patelnię z kuchenki i po chwili połóżcie ją na niej z powrotem. Nie zapomnijcie o mieszaniu co jakiś czas!

By nadać jajecznicy jeszcze większej delikatności, dodajcie do niej jedno żółtko ekstra. Podkreślamy - żółtko, a nie całe jajko. To sprawi, że danie będzie przyjemnie kremowe, a pozostałe białko możecie później wykorzystać np. do zrobienia omletu lub do ciasta.