Dereń jadalny, znany też pod nazwą dereń właściwy, to często spotykany w ogrodach krzew owocowy, ale drzemie w nim znacznie większy potencjał, niż nam się wydaje. Wiele osób traktuje go bowiem jako roślinę ozdobną, a nie każdy wie, że jego owoce zdecydowanie warto zaprosić do kuchni, bo są nie tylko smaczne, ale i wartościowe. Zobaczcie, jak zrobić z nich pyszną i cenną dla organizmu konfiturę i od razu przygotujcie więcej słoików na zapas, bo zakochacie się w tych przetworach już od pierwszej łyżki. 

Dereń - właściwości

Końcówka lata to czas na zbiory derenia jadalnego, ale niestety mało osób po niego sięga. To wielka strata, bo w jego niewielkich słodko-kwaśnych owocach kryje się nie tylko mnóstwo smaku, ale i wiele cennych składników odżywczych. Zawiera on bowiem polifenole, flawnoidy i beta-karoten, a także witaminy C i A oraz minerały, takie jak wapń, potas, fosfor i cynk. Wszystko to sprawia, że dereń korzystnie wpływa zarówno na zdrowie, jak i urodę. Zobaczcie, na co jest dobry dereń, a od razu zapragniecie przygotować z niego nie tylko odżywczy sok, ale i inne genialne domowe przetwory na zimę:

  • działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo,
  • wspomaga pracę układu pokarmowego,
  • wzmacnia odporność,
  • pomaga przy infekcjach układu moczowego,
  • chroni przed anemią,
  • poprawia przemianę materii,
  • wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.

Co się robi z owoców derenia?

Możliwości jest wiele, bo te drobinki świetnie sprawdzą się zarówno do jedzenia na surowo, jak i do obróbki termicznej. Jak przetworzyć dereń? Wiele osób robi z niego soki, ale jeśli tylko macie sporo wolnych słoików i butelek, to możecie przygotować z tych niewielkich owoców również domowe syropy, nalewki, galaretki, a także dżemy oraz konfitury. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszną konfiturę, która świetnie smakuje solo, ale przyda się także do smarowania kanapek i wszelkiego rodzaju naleśników, gofrów, placuszków oraz przeróżnych ciast i deserów.

Zanim jednak przystąpimy do gotowania takich pyszności, najpierw musimy wydrylować dereń, a to bywa czasochłonne, bo drobne pestki trudno jest oddzielić od miąższu. Zobaczcie więc sprytny trik, który pomoże znacznie przyspieszyć cały proces. 

Jak pozbyć się pestek z derenia?

Jeśli macie dojrzałe owoce derenia, to trudno będzie je wydrylować, bo im bardziej miękki jest miąższ, tym trudniej jest oddzielić go od pestki. Warto więc zastosować prosty myk, czyli najpierw lekko zgnieść owoc w palcach, a następnie ścisnąć dereń przy końcówce, a wtedy pestka powinna sama wyskoczyć. Jest też druga sprytna opcja, a mianowicie pozbywanie się pestek już po obróbce termicznej. Krótko mówiąc, chodzi tu o to, aby najpierw ugotować dereń w całości, a potem przetrzeć gotowe konfitury przez sito, na którym zostaną wszystkie pestki. 

Konfitura z derenia - przepis

Jak zrobić konfitury z derenia? To banalnie proste i wystarczy tylko zapamiętać prostą proporcję 1:1. Ten stosunek oznacza oczywiście, że na każdy kilogram owoców dodajemy 1 szklankę wody i 1 kg cukru, a wtedy wszystko wyjdzie, jak trzeba. Gdy macie już przygotowane wszystkie odmierzone produkty, weźcie jeszcze tylko duży garnek z grubym dnem oraz drewnianą łyżkę i bierzcie się za gotowanie.

Składniki:

  • 3 kg owoców derenia,
  • 3 szklanki wody,
  • 3 kg cukru.

Przygotowanie:

  1. Owoce derenia dokładnie myjemy, a następnie drylujemy. W międzyczasie w dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę z cukrem, tworząc prosty syrop. Gdy syrop zacznie gęstnieć, dodajemy do niego wypestkowane owoce derenia i zagotowujemy całość, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość jeszcze przez około 5-7 minut. Tak przygotowane przetwory zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na całą noc. 
  2. Kolejnego dnia ponownie wstawiamy konfitury z derenia na palnik i zagotowujemy, a potem zmniejszamy ogień i smażymy, regularnie mieszając do momentu, aż owoce staną się szkliste, a całość nieco zgęstnieje. W tym momencie konfitura z derenia jest już gotowa do przelewania w słoiki.
  3. Wypełnione naczynia mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż do całkowitego wystudzenia. Jeśli jednak chcecie mieć pewność, że przetwory z derenia postoją przez długie miesiące, to możecie je dodatkowo zapasteryzować.