Pyszny deser, który na dobre zakorzenił się w wielu domach, to ciasto malinowa chmurka. Niektórzy zaczynają robić go także z wiśniami czy porzeczkami, według gustu i aktualnych sezonowych owoców. W tym roku maliny pojawiły się na krzaczkach zdecydowanie szybciej, dlatego polecam wam zrobić ten klasyk bez mąki. Wystarczy wsypać odpowiednie nasiona do blendera z Lidla i masa na spód gotowa.
Blender na wymienne pojemniki SilverCrest Lidl
Blender z pojemnikami wymiennymi SilverCrest to doskonały pomocnik kuchenny. Jest idealny do świeżych napojów z owoców lub warzyw liściastych oraz mielenia pestek, nasion czy ziaren. Nadaje się do miksowania z jogurtem, lodami albo kruszonym lodem. Ostrze krzyżakowe ze stali nierdzewnej wysokiej klasy pozwala na szybką i nieinwazyjną pracę. Stosuje go zawsze wtedy, gdy piekę ciasta czy robię owocowe musy, które zastępują słodki dodatek do naleśników czy pancake'ów.
Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:
Bardzo przydatny produkt i w rewelacyjnej cenie.
Dobry stosunek ceny do jakości. Wybrałam ten produkt, spełnia moje oczekiwania.
Przydatny do robienia szybkich koktajli na bazie kefiru lub jogurtu z owocami.
Działa bez zarzutów! polecam
Jak zrobić malinową chmurkę bez mąki?
Malinowa chmurka jest moim faworytem, jeżeli chodzi o ciasta. Słodko-kwaśne maliny, galaretka, masa śmietanowa z bezą - czego chcieć więcej? Znajoma koleżanka nauczyła mnie, jak zrobić kultowe ciasto bez spodu z mąki, która smakuje równie pysznie i możemy ją podać osobom, które nie tolerują tego składnika. Idealny deser przy okazji rodzinnego grilla czy w formie tortu dla dzieci. Wykorzystuję do tego prażone nasiona słonecznika oraz gotowane ziarna ciecierzycy. Sprawdźcie koniecznie przepis.
Składniki:
- 250 g malin,
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe,
- 2 opakowanie śmietany 30%,
- 4 łyżki cukru,
- opakowanie gotowanej ciecierzycy,
- 100 g nasion słonecznika,
- 10 małych, gotowych bez.
Przygotowanie:
Maliny dokładnie opłuczcie i pozostawcie do odsączenia na sitku. Galaretki rozpuśćcie w gorącej wodzie według przepisu producenta na opakowaniu. Ciecierzycę zmielcie w blenderze.
Uprażcie nasiona słonecznika i dodajcie do blendera - zmiksujcie na gładko. Ułóżcie masę na dnie tortownicy - 1 warstwę. Następnie ubijcie śmietanę z cukrem na sztywno.
Pokruszcie bezy i dodajcie do niej. Wyłóżcie na masę z nasion. Przykryjcie kolejna warstwą z ciecierzycy. Na koniec dodajcie Maliny na wierzch i zalejcie tężejąca galaretką. Odstawcie całość do lodówki na całą noc.















