Pyszny deser, który na dobre zakorzenił się w wielu domach, to ciasto malinowa chmurka. Niektórzy zaczynają robić go także z wiśniami czy porzeczkami, według gustu i aktualnych sezonowych owoców. W tym roku maliny pojawiły się na krzaczkach zdecydowanie szybciej, dlatego polecam wam zrobić ten klasyk bez mąki. Wystarczy wsypać odpowiednie nasiona do blendera z Lidla i masa na spód gotowa.

Blender na wymienne pojemniki SilverCrest Lidl

Blender z pojemnikami wymiennymi SilverCrest to doskonały pomocnik kuchenny. Jest idealny do świeżych napojów z owoców lub warzyw liściastych oraz mielenia pestek, nasion czy ziaren. Nadaje się do miksowania z jogurtem, lodami albo kruszonym lodem. Ostrze krzyżakowe ze stali nierdzewnej wysokiej klasy pozwala na szybką i nieinwazyjną pracę. Stosuje go zawsze wtedy, gdy piekę ciasta czy robię owocowe musy, które zastępują słodki dodatek do naleśników czy pancake'ów.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Bardzo przydatny produkt i w rewelacyjnej cenie.

Dobry stosunek ceny do jakości. Wybrałam ten produkt, spełnia moje oczekiwania.

Przydatny do robienia szybkich koktajli na bazie kefiru lub jogurtu z owocami.

Działa bez zarzutów! polecam

Jak zrobić malinową chmurkę bez mąki?

Malinowa chmurka jest moim faworytem, jeżeli chodzi o ciasta. Słodko-kwaśne maliny, galaretka, masa śmietanowa z bezą - czego chcieć więcej? Znajoma koleżanka nauczyła mnie, jak zrobić kultowe ciasto bez spodu z mąki, która smakuje równie pysznie i możemy ją podać osobom, które nie tolerują tego składnika. Idealny deser przy okazji rodzinnego grilla czy w formie tortu dla dzieci. Wykorzystuję do tego prażone nasiona słonecznika oraz gotowane ziarna ciecierzycy. Sprawdźcie koniecznie przepis.

Składniki:

  • 250 g malin,
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe,
  • 2 opakowanie śmietany 30%,
  • 4 łyżki cukru,
  • opakowanie gotowanej ciecierzycy,
  • 100 g nasion słonecznika,
  • 10 małych, gotowych bez.

Przygotowanie:

Maliny dokładnie opłuczcie i pozostawcie do odsączenia na sitku. Galaretki rozpuśćcie w gorącej wodzie według przepisu producenta na opakowaniu. Ciecierzycę zmielcie w blenderze.

Uprażcie nasiona słonecznika i dodajcie do blendera - zmiksujcie na gładko. Ułóżcie masę na dnie tortownicy - 1 warstwę. Następnie ubijcie śmietanę z cukrem na sztywno.

Pokruszcie bezy i dodajcie do niej. Wyłóżcie na masę z nasion. Przykryjcie kolejna warstwą z ciecierzycy. Na koniec dodajcie Maliny na wierzch i zalejcie tężejąca galaretką. Odstawcie całość do lodówki na całą noc.