Obraliście i ugotowaliście za dużo ziemniaków do obiadu i teraz zalegają wam w lodówce? Wszyscy wiemy, że takie wczorajsze gotowane kartofle nie zachwycają już aż tak smakiem i konsystencją, dlatego, zamiast je odgrzewać jako dodatek do mięsa, lepiej wyczarować zupełnie nowe danie. Ten przepis zachwyca już samym wyglądem, a
Jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki?
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków, który zostały nam z poprzedniego dnia? Kopytka, kluski, pyzy, knedle, a może leniwe? Możliwości jest całe mnóstwo, ale nic nie smakuje tak dobrze, jak te kotlety ziemniaczane. Aby je zrobić, wystarczy wymieszać tłuczone ziemniaki z jajkiem, mąką, podsmażoną cebulką i przyprawami. Cały sekret ich wyglądu i smaku tkwi jednak w smakowitej skorupce z boczku. To właśnie poprzez owinięcie gotowych kotletów plastrami boczku, kotleciki wyglądają i smakują jak z najlepszej restauracji. Zobaczcie, jak zrobić to cudo, a już zawsze będziecie wykorzystywać w ten sposób resztki ziemniaków.
Przepis na kotlety ziemniaczane w boczku
Składniki:
- około 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 160 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 150 g boczku wędzonego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- szczypiorek do podania
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle.
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozdrabiamy tłuczkiem, aby nie miały grudek. Dodajemy usmażoną cebulę, wbijamy jajko i dosypujemy mąkę oraz sól i pieprz. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto.
- Z powstałej masy ziemniaczanej formujemy kotleciki i każdy z nich owijamy szczelnie 2 plasterkami boczku.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotleciki na średniej mocy palnika.
- Gotowe kotlety ziemniaczane podajemy posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.