Do tej pory robiłam wiele przystawek z ciasta francuskiego, które mnożyły się na kilkanaście sposobów. Zawijasy ślimaczki z serem i szynką, paluszki a'la chlebowe z parmezanem, sakiewki z łososiem i serkiem kremowym. Niestety znudziły mi się, gdy przygotowywałam je kilka lat z rzędu. Postawiłam na ciasto drożdżowe, które znacznie lepiej smakowało i jest zdrowsze. Deser małpi chlebek nie dość, że smakuje wyśmienicie, to sprawia, ze przepięknie pachnie w domu. Robię go za każdym razem w sprzęcie z Lidla, który okazał się niezawodny. Już teraz 500 zł tańszy, ale tylko na krótką chwilę, pospieszcie się.

Monsieur Cuisine Connect - dlaczego okazał się tak potrzebny nie tylko od święta?

Monsieur Cuisine Connect ma zasłużone miejsce w kuchni. Używam go nawet 2 razy dziennie, ze względu na jego wielofunkcyjność. Jest bardzo praktyczny, bo niemal każdy przepis można w nim zrobić od A do Z. Miesza, wyrabia, miksuje, tnie, gotuje na parze i kryje wiele innych funkcji. Bardzo ważne jest, ze możemy zapomnieć w końcu o tonie niezmytych miseczek i pojemników, które kiedyś musieliśmy zużyć do jednego dania. Co ważne - zintegrowana waga kuchenna do bezpośredniego ważenia w urządzeniu (co 5 g, do 5 kg) pozwala na precyzyjne odmierzanie, bez konieczności przekładania składników.

Zadowoleni Klienci, którzy wypróbowali go już wielokrotnie, tak wspominają na stronie Lidl.pl:

W porównaniu z innymi urządzeniami to rozsądna cena. Możesz w przygotowywać bardzo dużo. Zawiera wiele pysznych przepisów, od łatwych do nieco bardziej pracochłonnych. Zostaniesz poprowadzony krok po kroku. Wybrałem ten sprzęt, ponieważ jeden z moich krewnych miał podobne urządzenie, dwa razy droższe. Ponadto proces mieszania z innej maszyny ciągle się zacinał. Jak dotąd, mój kumpel w kuchni.

Długo wahałam się aby zakupić urządzenie po komentarzach oraz opiniach użytkowników zdecydowałam się na zakup. Jestem mega zadowolona. W końcu wychodzą mi ciasta, mega pomocnik w kuchni.

Jak zrobić małpi chlebek czyli cynamonową babkę odrywaną?

Nie słyszeliście wcześniej o małpim chlebku? To deser, który wprawdzie przywędrował z Węgier, ale nazwę zawdzięcza amerykańskim gospodyniom. Na Węgrzech znany jest jako arany galuska, który świeci tam triumf już od dawna. Warto przygotować go choć raz, aby się przekonać, jak świetnie smakuje niemal każdemu. Od kiedy znam ten przepis, nie robię już pracochłonnych cynamonek. Dodatkowo w sprzęcie z Lidla ten proces umyka mi w mig, ze względu na szybkość przygotowania. Poniżej znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki wody,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 30 g roztopionego masła,

Masa do oblepienia ciasta:

  • 100 g roztopionego masła,
  • 3 łyżki stołowe cynamonu,
  • pół szklanki brązowego cukru.

Przygotowanie:

Początkowo przygotujcie zaczyn na bazie drożdży świeżych. Wlejcie do maszyny ciepłe mleko z drożdżami, mąką i cukrem. Po około 15 minutach, gdy będzie unosiła się delikatna piana, wsypcie mąkę pszenną (najlepiej typ chlebowy). Wyróbcie za pomocą maszyny przez 8 minut i stopniowo dolewajcie roztopione masło. Pozostawcie ciasto do wyrośnięcia w maszynie.

Po godzinie wyciągnijcie u uformujcie mniejsze kule. Posmarujcie je mieszanką masła, cynamonu i cukru. Ułóżcie w blaszce na babkę i pieczcie przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Odrywana babka cynamonowa jest doskonałym pomysłem na słodką przystawkę lub deser na Sylwestra i nie tylko.