Te drobinki zawierają wszystko, czego nam trzeba, by zachować zgrabna sylwetkę. Wszechstronnie wspomagają zdrowie. Zapobiegają licznym chorobom. Są tanie i można dodawać je do wszystkiego.
Otręby, bo o nich mowa, to pozostałości powstałe podczas przemiału ziarna na mąkę. To nic innego jak otoczki zbóż: pszenicy, żyta, owsa. Swoje właściwości wspomagające odchudzanie zawdzięczają przede wszystkim wysokiej zawartości błonnika, dzięki której na długo zapewniają poczucie sytości i regulują pracę układu pokarmowego. Działają jak doskonała „ekipa sprzątająca", która oczyszcza jelita ze wszystkich pozostałości, przeciwdziałając w ten sposób chorobom układu pokarmowego (w tym nawet tak groźnym nowotworom jelita grubego i żołądka). Zawierają też związki mineralne i witaminy z grupy B oraz sole mineralne – selen, cynk i chrom.
Różne rodzaje otrębów
- Otręby pszenne mają wyjątkowo dużo błonnika, więc przede wszystkim aktywizują metabolizm. Wraz z wodą i produktami przemiany materii są niemal całkowicie usuwane z organizmu. Można je uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku – zyskują orzechowy smak. Nie sprawdzają się w diecie niskoglikemicznej ze względu na wysoki indeks IG.
- Otręby owsiane różnią się od pszennych tym, że rozpuszczają się w wodzie i obniżają poziom cholesterolu we krwi, ponieważ pochłaniają tłuszcz, który wraz z nimi jest wydalany z organizmu.
- Natomiast otręby żytnie i orkiszowe pomagają przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.
- Otręby orkiszowe wzbogacają dietę w błonnik oraz są alternatywą dla tych, którzy źle znoszą produkty z tradycyjnej pszenicy.
- Otręby ryżowe to alternatywa dla osób borykających się z nietolerancją glutenu i celiakią.
- Otręby kukurydziane to wspaniała propozycja dla tych, którzy borykają się z poziomem "złego" cholesterolu.
Z czym jeść otręby?
Najlepiej jeść mieszankę różnych rodzajów otrąb. Na początku wystarczą 2–3 łyżeczki dziennie, zbyt duża ilość otrąb prowadzi bowiem do bólu brzucha i wzdęć. Zbyt duże jednorazowe ich spożycie grozi zaparciami. Wraz z wprowadzeniem otrąb do diety należy też więcej pić: przynajmniej 1,5–2 litry dziennie.
Otręby można dodawać do każdego posiłku. Należy je jeść raczej w niewielkich ilościach. Mogą być zjadane zarówno na sucho, jak też stanowić dodatek do zup, kefiru, mleka czy sosów. Dobrze smakują również z warzywami i owocami.Otrębami możemy posypywać chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnika panierek i zagęstnika do sosów.
Otręby owsiane zawierają aż 19% błonnika pokarmowego. Korzystnie wpływa on na obniżenie poziomu „złego" cholesterolu (LDL), obniża poziom cukru we krwi, usuwa z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie. Otręby pomagają też zrzucić zbędne kilogramy, bo wchłaniając wodę, bardzo pęcznieją i wypełniają żołądek.
Zalety otrąb
Wszystkie otręby, dzięki zawartości cennych składników, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Do najważniejszych zalet ich spożywania należą:
- spowalniają wchłanianie cukrów
- obniżają wchłanianie złego cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy
- podwyższają stężenie dobrego cholesterolu
- oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich
- regulują wysokość ciśnienia krwi
- przeciwdziałają zakrzepom krwi
- regulują trawienie, zapobiegają zaparciom
- gwarantują szybsze poczucie sytości – można zjeść mniej i się najeść
- poprawiają pamięć i koncentrację
- zapobiegają nadmiernemu uczuciu zmęczenia, zmniejszają potrzebę snu
- spowalniają procesy starzenia
- pozytywnie wpływają na wygląd skóry

















