Sałatka quinoa zachwyci wszystkich fanów zdrowych, a zarazem prostych w wykonaniu potraw. To fantastyczne połączenie komosy ryżowej i świeżych warzyw. Całość uzupełnia dodatek orzeźwiającego sosu, który wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem oraz owocowym aromatem.

Sałatka quinoa

Sałatka quinoa to ciekawy pomysł na zdrową przekąskę. Świetnie sprawdzi się w słoneczne, ciepłe dni, kiedy nie macie ochoty na ciężkie, tłuste dania. Warto zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Ponadto niektórzy podają sałatkę jako dodatek do obiadu. W takim wydaniu stanowi ona świetne uzupełnienie wielu różnych potraw mięsnych. 

Sałatka quinoa – jak ją zrobić?

Sałatkę quinoa wyczarujecie w mgnieniu oka z kilku produktów. Aby ją zrobić należy przygotować następujące składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej,
  • 1 ogórek,
  • awokado,
  • 2 szklanki świeżych liści szpinaku,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • szczypiorek,
  • 60 ml oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka syropu klonowego,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz.

Na początku umyjcie pomidory, liście szpinaku, ogórka oraz szczypiorek. Warzywa pokrójcie na drobne kawałki.

Obierzcie awokado. Następnie podzielcie je na pół, wyjmijcie z niego pestkę i pokrójcie go w małą kostkę.

W kolejnym kroku przygotujcie dressing do sałatki. W związku z tym obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie go przez praskę. Przełóżcie go do małej miseczki. Dodajcie sok z cytryny, oliwę, syrop klonowy oraz ocet balsamiczny. Doprawcie całość solą i pieprzem. Wymieszajcie składniki ze sobą.

Ugotowaną oraz zimną komosę przełóżcie do głębokiego naczynia. Dodajcie pokrojone warzywa. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie polejcie dressingiem. Sałatka quinoa jest gotowa.

Komosa ryżowa – jakie ma wartości zdrowotne?

Komosa ryżowa to roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej. Jest ona ceniona nie tylko za swój wspaniały smak, ale również liczne właściwości prozdrowotne. Okazuje się, że stanowi cenne źródło witamin z grupy A, B, C i E. Ponadto skrywa w sobie wszystkie niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu aminokwasy. Warto również zaznaczyć, że komosa ryżowa cechuje się niskim indeksem glikemicznym. W związku z tym mogą po nią sięgać osoby zmagające się cukrzycą.

Sałatka quinoa to tylko jeden z pomysłów na wykorzystanie komosy ryżowej. Składnik ten rewelacyjnie sprawdzi się jako alternatywa dla różnych kasz. Ponadto możecie dodać ją do swojego ulubionego koktajlu bądź przygotować na jej bazie pyszny deser.