Jeśli szukacie przepisu na pyszne, proste i efektowne ciasto do kawy to jogurtowiec będzie zdecydowanie najlepszym wyborem. Ten deser nie wymaga skomplikowanych składników, ani czasochłonnych przygotowań, a efekt zachwyca absolutnie każdego. Wystarczy tylko kilka produktów i chwila pracy, a powstanie elegancki poczęstunek dla gości lub po prostu weekendowa przyjemność dla domowników. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić ciasto jogurtowiec?

Ciasto jogurtowiec jest inne niż wszystkie, bo łączy w sobie kremowy smak sernika i kruchy spód, a to wszystko bez dodatku nawet grama sera. Jak wskazuje sama nazwa, bazą do aksamitnej masy jest tutaj jogurt naturalny, który miesza się z białkami jaj, proszkiem budyniowym i oczywiście cukrem, aby całość była idealnie słodka. Możecie też dodatkowo sypnąć tu cukier wanilinowy lub dodać kilka kropli waniliowej esencji, a wtedy całość będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna. 

Jeśli natomiast chodzi o spód to szykujemy tu klasyczne kruche ciasto ze schłodzonego masła, mąki, żółtek, cukru i odrobiny proszku do pieczenia. Całość przygotowań nie jest trudna i zajmuje dosłownie chwilę, a reszta to już tylko cierpliwe czekanie, aż jogurtowiec zarumieni się w piekarniku. Nie czekajcie więc ani chwili, tylko sami spróbujcie wykonać ten prosty deser we własnych kuchniach, a już po pierwszym przygotowaniu stanie się on waszym ulubieńcem.

Ten świetny przepis znaleźliśmy na blogu dankapichci.pl. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz sposób przygotowania krok po kroku.

Ciasto jogurtowiec - dodatki

Zanim jednak przejdziemy do dokładnego przepisu, zatrzymajmy się jeszcze przez krótką chwilę na dodatkach, bo borówki amerykańskie wcale nie są tu jedyną opcją. Ciasto jogurtowe możecie przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami, zarówno tymi świeżymi, jak i mrożonymi. Wybierzcie więc swoje ulubione dodatki, takie jak truskawki, jagody, wiśnie, maliny, agrest, jabłka, morele, brzoskwinie czy śliwki. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby przygotować jogurtowiec z bakaliami, takimi jak rodzynki, suszona żurawina, czy wszelkiego rodzaju orzechy. Kręćcie więc jogurtową masę przez cały rok, dodając do niej to, co akurat macie pod ręką. 

Prosty przepis na jogurtowiec z borówkami

Składniki:

na ciasto kruche:

  • 2 żółtka jaj,
  • 100 g zimnego masła,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru.

na masę jogurtową:

  • 600 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 białka jaj,
  • szczypta soli,
  • 2 budynie śmietankowe w proszku,
  • 3/4 szklanki cukru.

dodatki:

  • 250 g borówek amerykańskich,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania prostego ciasta kruchego, czyli przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy ją z zimnym, pokrojonym w drobną kostkę masłem oraz żółtkami i cukrem.
  2. Wszystko szybko zagniatamy w dłoniach na jednolitą masę, a następnie wałkujemy ją na płaski placek i wykładamy nim spód blachy. Tak przygotowane ciasto kruche pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
  3. W międzyczasie bierzemy się za masę jogurtową. W dużej misce miksujemy jogurt naturalny z cukrem i stopniowo dosypujemy budyń w proszku.
  4. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli i na koniec dodajemy pianę do jogurtowej bazy i delikatnie łączymy wszystko na jednolitą masę. 
  5. Upieczone ciasto kruche studzimy, a następnie wylewamy na nie masę jogurtową i posypujemy wierzch umytymi, osuszonymi borówkami, wymieszanymi z mąką ziemniaczaną. Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika, ale o temperaturze zmniejszonej do 160 stopni.
  6. Tak przygotowane ciasto jogurtowiec z borówkami pieczemy przez około godzinę, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroimy. 

 

Źródło: dankapichci.pl