Składniki (na 6–8 porcji):
- 5 opakowań Serka Wiejskiego z Piątnicy
- paczka makaronu do lasagne
- 2 cukinie
- 2 średnie marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki oregano
- kilka gałązek bazylii
- 100 g parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek oliwy
- pomidorki koktajlowe i natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie (60 minut):
Pokrój cukinie w plastry, posmaruj oliwą i grilluj na patelni lub w piekarniku.
Na kilku łyżkach oliwy podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj wyciśnięty czosnek, pokrojony na drobne kawałki seler oraz startą marchewkę i smaż dalej. Następnie dołóż pomidory i podgrzewaj wszystko na patelni przez 10–15 minut. Dopraw warzywa oregano, solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi bazylii. Ściągnij z ognia.
W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym połóż warstwę makaronu, na nią duszone warzywa, potem odcedzony Serek Wiejski i cukinię. Ułóż kolejne warstwy w tej samej kolejności. Ostatnią zrób z makaronu – posmaruj go kilkoma łyżkami warzywnego farszu i serka oraz obficie posyp tartym parmezanem.
Piecz lasagne przez 40 minut w 200 stopniach. Po wyciągnięciu z pieca odczekaj 5–10 minut i podawaj ze świeżo startym parmezanem, natką pietruszki oraz pomidorkami koktajlowymi.
Więcej przepisów znajdziesz TU