Składniki (na 6–8 porcji):

  • ­5 opakowań Serka Wiejskiego z Piątnicy
  • ­paczka makaronu do lasagne
  • 2 cukinie
  • ­2 średnie marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oregano
  • kilka gałązek bazylii
  • 100 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek oliwy
  • ­­pomidorki koktajlowe i natka pietruszki do dekoracji

 

Wykonanie (60 minut):

Pokrój cukinie w plastry, posmaruj oliwą i grilluj na patelni lub w piekarniku.

Na kilku łyżkach oliwy podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj wyciśnięty czosnek, pokrojony na drobne kawałki seler oraz startą marchewkę i smaż dalej. Następnie dołóż pomidory i podgrzewaj wszystko na patelni przez 10–15 minut. Dopraw warzywa oregano, solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi bazylii. Ściągnij z ognia.

W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym połóż warstwę makaronu, na nią duszone warzywa, potem odcedzony Serek Wiejski i cukinię. Ułóż kolejne warstwy w tej samej kolejności. Ostatnią zrób z makaronu – posmaruj go kilkoma łyżkami warzywnego farszu i serka oraz obficie posyp tartym parmezanem.

Piecz lasagne przez 40 minut w 200 stopniach. Po wyciągnięciu z pieca odczekaj 5–10 minut i podawaj ze świeżo startym parmezanem, natką pietruszki oraz pomidorkami koktajlowymi.

Więcej przepisów znajdziesz TU