Krokiety można zrobić na wiele sposobów, aby były chrupiące i soczyste w środku. Furorę robi panierka z ciasta naleśnikowego, która doskonale zachowuje wszystkie smaki i farsz we wnętrzu krokieta. Podczas odsmażania dania często zdarza się, że środek jest zimny i nieapetyczny, a wierzch przypalony. Nie musicie się obawiać, każdemu z nas się to kiedyś zdarzyło. Mamy na to sposób, który uratuje rodzinną wigilię przed tą małą katastrofą.

Co zrobić, aby krokiety były ciepłe w środku i chrupiące z wierzchu?

Kluczem do sukcesu każdej potrawy jest cierpliwość. Nie ma lepszej metody na odsmażenie krokietów niż ta, którą wam przedstawimy. Wystarczy wyciągnąć nieco głębszą patelnię, najlepiej z podwójnym dnem. Wlejcie odrobinę ciepłej wody i podgrzejcie. Ułóżcie kolejno krokiety tak, aby nie stykały się ze sobą. Duście pod przykryciem przez około 10 minut.

Następnie zdejmijcie przykrywkę i wlejcie olej wymieszany z odrobiną masła klarowanego na patelnię. Podsmażajcie na średnim ogniu, z każdej strony przez około 3 minuty. Gdy uzyskają złoty kolor upewnijcie się, że wierzch chrupie pod naciskiem widelca. Przełóżcie je na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Jeżeli nie zostaną wystawione od razu na stół, przełóżcie je do piekarnika nagrzanego do 40 stopni Celsjusza, aby pozostały nadal chrupkie.

Na jakiej patelni najlepiej odsmażać potrawy, aby były jak świeże?

Odsmażane potrawy często nie cieszą się zbyt dobrą sławą. Ważne jest, aby odgrzewać je umiejętnie, by smakowały jak te świeże. Idealnym naczyniem będzie patelnia z podwójnym dnem lub brytfanna ceramiczna do piekarnika. W zależności jaki efekt chcecie uzyskać, taki sprzęt należy wybrać. Podobnie jak w przypadku krokietów sprawdzi się głęboka patelnia z pokrywką, która pozwoli na wstępne duszenie z użyciem pary. Dzięki temu danie nie będzie wysuszone na wiór, ale soczyste i wilgotne w środku.

Brytfanny do zapiekania czy naczynia żaroodporne będą dobrym pomysłem do odpieczenia ryby. Karp czy filety z łososia możecie wstępnie zapiec z odrobiną oliwy z oliwek w piekarniku. W kolejnym kroku wlejcie nieco wody do naczynia i pieczcie jeszcze przez 10 minut. Tak przygotowane danie na długo zachowa swoje walory smakowe.