Wasi domownicy dzielą się na fanów mielonych i miłośników schabowych? Ten przepis to banalnie prosty sposób, aby dogodzić wszystkim przy stole. Zobaczcie, jak zrobić oszukane schabowe, które trafią w każde gust.
Jak zrobić kotlety 2w1?
Jeśli nie możecie zdecydować się na to, które kotlety przygotowujecie na obiad, najlepszym rozwiązaniem będą oszukane schabowe, czyli mięso mielone w panierce jak do schabowych. Choć ten przepis może brzmieć jak wymysł z internetu, w rzeczywistości jest recepturą znaną już w PRL-u. To patent sprytnych pań domu, które wykorzystując mięso mielone zamiast schabu, mogły zaoszczędzić sporą sumkę.
W tym przepisie najważniejsze jest odpowiednie wyrobienie mięsnej masy. Wiadomo bowiem, że mięso mielone jest znacznie bardziej miękkie niż plastry schabu, dlatego, aby nabrało ono nieco twardszej i bardziej zwartej struktury, trzeba pozbyć się z niego powietrza. W tym celu należy kilka razy wyrobionym mięsem mielonym o blat, a po usmażeniu nabierze ono konsystencji bliższej schabowi.
Przepis na oszukane kotlety schabowe
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta papryki słodkiej
- mąka i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso mielone mieszamy z przyprawami i dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Z gotowej masy formujemy płaskie kotlety.
2. W jednym głębokim talerzu roztrzepujemy jajko, do drugiego wsypujemy bułkę tartą, a do trzeciego mąkę. Każdego kotleta panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego kotlety małymi partiami. Oszukane schabowe smażymy na średniej mocy palnika aż będą złote i chrupiące z obu stron.