Dopiero smażycie kotlety, a trzeba jeszcze obrać i ugotować ziemniaki oraz pokroić produkty na surówkę? Lepiej wybierzcie szybsze rozwiązanie i połączcie mięso z dodatkami w jednym przepisie. W ten sposób przygotowanie pełnego obiadu zajmie tylko chwilę.

Sprytny przepis na obiad

Tradycyjny przepis na kotlety mielone składa się tylko z mięsa, bułki, jajek i przypraw. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wrzucić do masy również to, co zwykle podajemy jako dodatki do kotleta. Wystarczy więc wymieszać kapustę kiszoną i ugotowany ryż razem z surowym mięsem mielonym, aby otrzymać obiad 3w1. Tak przygotowane mielone nie tylko znacznie bardziej sycą, ale i mają znacznie więcej smaku i aromatu. Kapusta sprawia też, że kotlety są idealnie soczyste i wilgotne w środku, natomiast ryż ułatwia sklejenie masy, przez co formowanie kotletów staje się znacznie prostsze.

Jak zrobić kotlety mielone 3w1?

Przepis na kotlety mielone z ryżem i kapustą kiszoną nie różni się zbyt mocno sposobem przygotowania od klasycznej receptury na mielone. Należy tylko zacząć od dokładnego odciśnięcia i posiekania kapusty kiszonej oraz ugotowania ryżu. Następnie kapustę podsmażamy razem z posiekaną cebulką, a dalej przepis przebiega już jak zwykle. Wszystkie składniki wystarczy bowiem już tylko połączyć z mielonym mięsem, jajkiem i przyprawami, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.

Ten przepis został opublikowany na TikToku przez użytkownika @eksplozjasmaku.es i podbił serca setek oglądających.

@eksplozjasmaku.es Moje stuningowane kotlety mielone😍 Zapraszam na film❤️ #mojehobby #pysznejedzenie #followme #kraśnik #blogeksplozjasmaku ♬ SUN GOES DOWN - Andreas Roehrig

Co dodać do kotletów mielonych? Inne pomysły

Kapusta kiszona i ryż to tylko jeden z wielu pomysłów na dodatki do mielonych. Warto też przygotować mielone w innych wersjach:

  • wymieszać mięso z podsmażonymi pieczarkami i cebulą,
  • nadziewać kawałkami mozzarelli lub fety,
  • dodać tarty ser żółty do mięsnej masy,
  • owinąć ciastem francuskim,
  • przykryć na wierzchu pierzynką z ziemniaków i sera.