Konfitury bez cukru
Cukier konserwuje konfitury. Jego dodatek przyspiesza też proces gęstnienia owoców. Niestety zarówno diabetycy jak i osoby cierpiące na insulinooporność muszą z niego zrezygnować. Naturalne owoce zamknięte w słoiczkach można też jeść bez troski o figurę. Rozwiązaniem są konfitury bez cukru.
Zanim sięgniesz po przepis, zobacz kilka zasad, których musisz przestrzegać podczas smażenia owoców:
- przebierz owoce. Muszą być idealne. Wyrzuć nie tylko te nadpsute, ale również obtłuczone czy nie do końca dojrzałe;
- wysterylizuj wszystkie potrzebne łyżki, garnki i słoiki wraz z nakrętkami. Możesz to zrobić wkładając je do zmywarki lub do piekarnika;
- smaż konfitury przez 1-3 godzin, odstawiaj do wystygnięcia i powtarzaj proces następnego dnia. Całość powinnaś powtórzyć 2-3 razy;
- nigdy nie wkładaj do konfitur łyżki, którą próbowałaś gotujących się przetworów. Enzymy ze śliny przyspieszą psucie się owoców zamkniętych na zimę w słoiczkach;
- na koniec gotowe konfitury poddaj procesowi pasteryzacji.
Zobacz, jak pasteryzować słoiki w piekarniku lub zmywarce >>>
Konfitury bez cukru - przepisy
Powidła śliwkowe
Składniki:
- 5 kg śliwek węgierek,
- 10 łyżek wody.
Po umyciu śliwek, usuń z nich pestki. Owoce włóż do garnka z grubym dnem i wlej wodę. Konfiturę smaż przez 2 godziny, a następnie odstaw do wystygnięcia. Powtórz czynność następnego dnia. Gdyby okazało się, że powidła nie są jeszcze wystarczająco gęste, trzeciego dnia smaż je kolejną godzinę. Następnie przełóż konfitury do ciepłych słoików i odstaw do góry dnem. Gdy wystygną możesz odstawić je do szafki.
Słodka konfitura wieloowocowa bez cukru
Składniki:
- 0,5 kg śliwki węgierskiej,
- 0,5 kg jabłek,
- 0,5 kg gruszki,
- 5 brzoskwiń,
- 20 dag rodzynek.
Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. W tym czasie obierz jabłka i gruszki. Wyjmij pestki z gruszek i śliwek. Wszystkie składniki włóż do garnka z grubym dnem i smaż przez godzinę. Odstaw do wystygnięcia. Następnego dnia jeszcze raz smaż owoce przez tyle samo czasu. Gorące konfitury przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 20 minut.
Zobacz też, jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy >>>