Zdecydowana większość szefów kuchni gotowania uczyła się od swoich mam i babć. Jednak jeszcze do niedawna kobiety były kojarzone z kuchnią domową, podczas gdy w restauracjach szefowali mężczyźni. Na szczęście sytuacja się zmienia. Jesteśmy świadkiem pojawiania się coraz większej liczby lokali, w których to właśnie szefowe kuchni przejmują stery. Co więcej, zdobywają prestiżowe nagrody i wyróżnienia. Wybraliśmy pięć kobiet, które nieźle zamieszały w polskiej gastronomii. Każda z nich ma własny styl - coś nam mówi, że sporo jeszcze zmienią na naszej scenie kulinarnej. To ich czas!
#1 Justyna Słupska Kartaczowska - restauracja jaDka, Wrocław
Uwielbiamy jej kuchnię za prostotę i skromność. W gastronomii zaczęła pracować po trzydziestce, wcześniej była m.in. charakteryzatorką. Dań Słupskiej Kartaczowskiej spróbujecie we wrocławskiej jaDce. Menu oparte jest o kuchnię polskiej w nowoczesnej odsłonie. Szefową inspirują stare książki kucharskie, ale też kuchnia wrocławska. Na talerzach pojawiają się dania lekkie, zawsze przemyślane nie tylko jeśli chodzi o smak, ale i prezentację. W 2016 Słupska Kartaczowska została uznana przez przewodnik Gault et Millau za Kobietę-Szefa Roku.
#2 Flavia Borawska - restauracja Opasły Tom, Warszawa
Fachu uczyła się od najlepszych, była w Toskanii, Londynie, Kopenhadze. W pewnym momencie zdecydowała jednak, że chce wrócić do Polski i tutaj stworzyć coś swojego. Kiedy więc pojawiła się propozycja objęcia stanowiska szefowej kuchni otwartego po remoncie Opasłego Tomu, nie zastanawiała się długo. Jej polsko-włoskie korzenie sprawiają, że kuchnia polska zyskuje zupełnie nowe, nieoczywiste oblicze. Dla Flavii nie stanowi problemu przygotowanie bigosu z kalmarów czy pierogów z rybnym farszem. Podejrzewamy, że nie raz nas zaskoczy.
Więcej o Flavii i jej podejściu do kuchni dowiecie się z naszego wywiadu: "Przytulam jedzeniem - wywiad z Flavią Borawską"
#3 Katarzyna Rogowska - restauracja Cadenza, Katowice
Wspaniała kuchnia to nie tylko domena wielkich miast. Tym bardziej cieszy nas, że Katowice coraz częściej wymieniane są wśród miejsc, gdzie kulinarnie dzieje się najwięcej. A to za sprawą takich osób jak szefowa kuchni Cadenzy. Katarzyna Rogowska interpretuje kuchnię śląską, podając ją w zupełnie nowej, finediningowej formie. Rogowska, z zawodu artystka-plastyk, udowadnia, że oszczędność na talerzu nie oznacza braku smaku. Dań Kobiety-Szefa 2018 wg Gault et Millau spróbujecie w wyjątkowych wnętrzach Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia.
Czytaj także: Kobiety od kuchni. Kobiece osobowości znane w gastronomii
#4 Katarzyna Daniłowicz - restauracja Olszewskiego 128, Wrocław
Olszewskiego 128 to adres, który każdy prawdziwy foodie powinien znać. Jedna z najlepszych restauracji we Wrocławiu może się poszczycić wspaniałą szefową kuchni - Katarzyna Daniłowicz tworzy dania oryginalne i pyszne. Z wykształcenia architekta, z powołania kucharka. Po tym jak wygrała program Top Chef jej kariera nabrała prawdziwego rozpędu. Klasyczną polską i francuską kuchnię zamienia w intrygujące, pięknie wyglądające dania - zapamiętajcie adres, bo na Olszewskiego 128 dzieją się rzeczy niezwykłe!
#5 Adriana Marczewska - WuWu Bistro, Warszawa
Młoda i niepokorna, szturmem wdarła się na kulinarne salony. Udział w Top Chefie był dla niej rodzajem przepustki do gastroświata. Aktualnie szefuje WuWu Bistro, restauracji znajdującej się przy Muzeum Polskiej Wódki w Centrum Praskim Koneser. Pokazuje tam, że polskie klasyki takie jak zimne nóżki czy flaki mogą być nadal podawane w atrakcyjnej formie. Jeśli jesteście ciekawi, jak różne rodzaje wódki można parować z jedzeniem, koniecznie wybierzcie się do WuWu, rozwiązania Adriany są świetne.