Chowacie do lodówki sprężyste, chrupiące kiełki, a po kilku dniach wyciągacie oklapły i nieprzyjemnie pachnący odpad? Koniec z takim marnotrawstwem. Zastosujcie sprytną metodę, dzięki której młode listki zachowają świeżość nawet przez cały tydzień. Wystarczą tylko 2 proste kroki.

Jak długo można przechowywać kiełki?

Wszystkie kiełki należą do produktów krótkotrwałych, więc przechowywane w plastikowych opakowaniach zwykle utrzymują świeżość przez około 3-4 dni. Po takim czasie zaczynają pleśnieć i gnić. Po czym poznać, kiedy kiełki są zepsute? Z pewnością to zauważycie, bo od razu zdradza to brązowy kolor i nieprzyjemny gnilny zapach. Tracą też swoją jędrność i chrupkość, stają się rozmiękłe. Jest jednak pewien sprytny sposób, dzięki któremu wydłużymy czas przydatności tych malutkich listków nawet do tygodnia.

Jak przechowywać kiełki, aby wytrzymały 2 x dłużej?

Aby wydłużyć świeżość kiełków, wystarczy wypłukać je w ciepłej wodzie i delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym (lub w wirówce do sałaty), a następnie przełożyć do plastikowego lub szklanego pojemnika. Jeśli nie macie wolnego naczynia, sprawdzi się tu też woreczek strunowy. Niezależnie od tego, co wybierzecie, ważne, aby ułożyć kiełki luźno i zostawić niewielki otwór, aby miały stały dopływ świeżego powietrza. Tak przechowywane listki będą wyraziste w smaku, chrupiące i zachowają pełnię wartości odżywczych. 

Ten genialny w swojej prostocie pomysł pokazała na TikToku użytkowniczka @zmieniajnazdrowie.

@zmieniajnazdrowie Znałaś ten sposób? A może masz jakiś lepszy na przechowywanie kiełków? Daj znać w komentarzu 👈 #kiełki #kichentips #kichentricks #kichenhacks #jakprzechować ♬ Dj El Perdon Mix Mashup - Tablesini

Jak jeść kiełki?

Te mikroroślinki to prawdziwa bomba witaminowa, którą można wykorzystać w kuchni na dziesiątki sposobów. Najprostszym rozwiązaniem jest oczywiście dodawanie ich do kanapek i sałatek, ale to nie wszystko. Ich smak genialnie wzbogaci spring rollsy, różnego rodzaju faszerowane jajka, a nawet mięsa i ryby. Co więcej, warto je też miksować w owocowo-warzywnych koktajlach.