Kiszona kapusta, najlepiej własnoręcznie przygotowana, to bogactwo witaminy C oraz naturalny probiotyk. Wzmacnia i uszczelnia ścianki jelit, wspomagając prawidłowe trawienie i wchłanianie składników odżywczych. To najlepszy dodatek do kotletów mielonych, schabowych czy gulaszu wołowego. Nie macie pomysłu, jak inaczej ją podać? Ten sposób znały już nasze babcie, warto do niego wrócić, a już na stałe zagości w waszym menu.
Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej na ciepło?
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 2 listki laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 1 duża cebula lub 2 małe,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- szczypta pieprzu,
- szczypta cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną pokrójcie w mniejsze kawałki za pomocą noża lub szatkownicy.
- Wrzućcie do garnka i podlejcie oliwą z oliwek, aby delikatnie zagrzała się.
- Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz roztarty suszony majeranek.
- Zeszklijcie posiekaną cebulę wraz ze szczyptą mąki pszennej i dodajcie do garnka z kapustą kiszoną.
- Tak przygotowana zasmażka powinna zagęścić kiszoną kapustę na ciepło.
- Nie gotujcie jej zbyt długo, aby nadal miała szklisty kolor.
- Wsypcie na koniec cukier do smaku.
- W przypadku, gdy nie lubicie całych ziarenek kminku, dodajcie ten mielony, pomoże w trawieniu i wyeliminuje nieprzyjemne gazy.
- Podawajcie ją na ciepło lub gdy tylko przestygnie.
Surówka z kiszonej kapusty - porada:
Do sporządzenia kiszonej kapusty na ciepło, nie dodawajcie tej przyspieszanej dodatkiem octu. W ten sposób jedynie wyeksponujecie nieprzyjemny i dość intensywny zapach. Jedynie ta tradycyjnie kiszona na soli kłodawskiej będzie najlepsza.