Kiszona kapusta, najlepiej własnoręcznie przygotowana, to bogactwo witaminy C oraz naturalny probiotyk. Wzmacnia i uszczelnia ścianki jelit, wspomagając prawidłowe trawienie i wchłanianie składników odżywczych. To najlepszy dodatek do kotletów mielonych, schabowych czy gulaszu wołowego. Nie macie pomysłu, jak inaczej ją podać? Ten sposób znały już nasze babcie, warto do niego wrócić, a już na stałe zagości w waszym menu.

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej na ciepło?

Składniki:

  •    500 g kiszonej kapusty,
  •     2 listki laurowe,
  •     3 kulki ziela angielskiego,
  •     1 duża cebula lub 2 małe,
  •     1 łyżeczka suszonego majeranku,
  •     szczypta pieprzu,
  •     szczypta cukru,
  •     2 łyżki mąki pszennej,
  •     2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną pokrójcie w mniejsze kawałki za pomocą noża lub szatkownicy.
  2. Wrzućcie do garnka i podlejcie oliwą z oliwek, aby delikatnie zagrzała się.
  3. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz roztarty suszony majeranek.
  4. Zeszklijcie posiekaną cebulę wraz ze szczyptą mąki pszennej i dodajcie do garnka z kapustą kiszoną.
  5. Tak przygotowana zasmażka powinna zagęścić kiszoną kapustę na ciepło.
  6. Nie gotujcie jej zbyt długo, aby nadal miała szklisty kolor.
  7. Wsypcie na koniec cukier do smaku.
  8. W przypadku, gdy nie lubicie całych ziarenek kminku, dodajcie ten mielony, pomoże w trawieniu i wyeliminuje nieprzyjemne gazy.
  9. Podawajcie ją na ciepło lub gdy tylko przestygnie.

Surówka z kiszonej kapusty - porada:

Do sporządzenia kiszonej kapusty na ciepło, nie dodawajcie tej przyspieszanej dodatkiem octu. W ten sposób jedynie wyeksponujecie nieprzyjemny i dość intensywny zapach. Jedynie ta tradycyjnie kiszona na soli kłodawskiej będzie najlepsza.