Jajka to świetna propozycja na każde śniadanie. Są bardzo pożywne, odżywcze i pełne witamin, a do tego po prostu smaczne. Można też je przyrządzić na wiele różnych sposobów, dzięki czemu jajka długo się nie nudzą. A do tego większość przepisów z wykorzystaniem tego składników to proste receptury, które przyrządza się łatwo i szybko. Jak na przykład jajka na miękko - wystarczy odpowiednio długo je gotować, by otrzymać mięciutkie i pyszne jajka na śniadanie. Proponujemy wam jednak ciekawy sposób na ugotowanie ich zupełnie inaczej - smakują tak samo dobrze, ale wyglądają wprost zachwycająco.

Jak zrobić jajko na miękko inaczej?

Jajko na miękko musi zostać oczywiście ugotowane, ale niekoniecznie w skorupce. Jak to możliwe? Musicie jedynie przygotować sobie silikonowe foremki do babeczek i jajka. Do każdej foremki wbijcie jedno jajko i doprawcie ulubionymi przyprawami. Sama sól wystarczy, ale możecie też dodać szczyptę pieprzu i słodkiej papryki. Następnie zagotujcie wodę na patelni i gdy będzie już wrzeć, włóżcie do niej jajka w foremkach. Przykryjcie patelnię i gotujcie, aż białko się zetnie.

Później wystarczy tylko delikatnie wyjąć jajka z foremek i przełożyć na talerze. Smakują jak klasyczne jajka na miękko, za to wyglądają bardzo efektownie. Zróbcie takie jajka by zaskoczyć swoich domowników i gości! Przyrządzone w ten sposób zachęcą też niejednego małego niejadka, który grymasi na widok zwykłych jajek na talerzu. W takiej formie nikt im się nie oprze.

 Jak gotować tradycyjne jajka na miękko?

Jeśli zaś preferujecie klasyczne jajka na miękko w skorupce, warto przypomnieć, jak długo należy je gotować, by wyszły, jak trzeba. Najpierw trzeba zagotować wodę w garnku - jajka wkłada się dopiero do wrzącej wody. Następnie, od momentu ponownego zagotowania się wody (po włożeniu jajek), zacznijcie odliczać czas. Jajka małe oznaczone jako S, należy gotować około 3,5 minuty. Standardowe jajka o rozmiarze M powinny się gotować 4 minuty, a duże od 5,5 do 6 minut. Po tym czasie należy od razu wylać wodę z garnka i zalać jajka zimną wodą, by przestały się gotować. Od razu przełóżcie je do kieliszków na jajka i podajcie na stół.