Przepis na naleśniki to banalnie prosta sprawa, ale mimo to, dość łatwo jest go zepsuć. Ciasto naleśnikowe składa się zaledwie z kilku produktów, jednak kluczowe są odpowiednie proporcje i właściwa konsystencja, a w tym jest już trudniej. Jest jednak prosta metoda, dzięki której zrobicie idealne ciasto na naleśniki za każdym razem. Sprawdźcie, na czym polega i przetestujcie ją przy najbliższej okazji.

Jakie powinno być ciasto na naleśniki?

Idealne ciasto na na naleśniki musi być dość leiste, ale nie za gęste. Mówi się, że konsystencją ma przypominać słodką śmietankę, jednak jeśli wciąż nie macie pewności czy osiągnęliście właśnie taką gęstość, najłatwiej ocenicie to, sprawdzając je metodą łyżki. Na czym to polega? Należy po prostu nabrać ciasto na łyżkę, a następnie postawić ją pionowo. Dobrze przygotowana masa powinna równomiernie spływać po łyżce, jednocześnie pokrywając jej powierzchnię. Warto więc sprawdzić ciasto tą metodą, a jeśli wciąż nie jest odpowiednie, po prostu dodawać w miarę potrzeb mąkę lub mleko i mieszać, aż w końcu uzyskamy pożądany efekt.

Jak zlikwidować grudki w cieście?

Kolejnym niezwykle ważnym wyznacznikiem dobrego ciasta jest jego gładkość. Nie mogą się w nim znajdować żadne grudki, dlatego niezwykle ważne jest dokładne wymieszanie wszystkich składników. Aby było to łatwiejsze, warto zawsze przesiać mąkę przed połączeniem jej z jajkami i mlekiem. Jeśli jednak o tym zapomnicie i grudki już powstaną, to jeszcze nic straconego, gdyż łatwo pozbędziecie się ich, używając blendera.