W większości zmywarek znajdują się 2 kosze na brudne garnki i naczynia, koszyk na sztućce oraz metalowe wypustki na kubki. Dla idealnie czystych naczyń ważne jest, jak rozmieścicie je w zmywarce - wielkość naczyń i kolejność ich wkładania wbrew pozorom mają znaczenie. Wkładając je, gdzie popadnie, marnujecie czas, wodę i środki. Poznajcie swoją zmywarkę od środka - ładując ją świadomie i wykorzystując w pełni wiedzę na temat mechanizmów działania tej maszyny, wreszcie zaczniecie wyjmować zupełnie czyste naczynia. 

Jak załadować zmywarkę? Od parteru ku górze

Każde naczynie w zmywarce powinno mieć swoje "stałe" miejsce. Na duże i ciężkie naczynia zarezerwuj miejsce na dole. Mniejsze i lżejsze układaj na górze. Ładowanie zmywarki zacznij od dolnego kosza. Na parterze zmywarki powinny znaleźć się talerze, patelnie, szklane, masywne naczynia i garnki. Zwykle są one najcięższe, największe i najmocniej zabrudzone. Zdecydowana większość zmywarek nagrzewa się w dolnej części i tam panuje najwyższa temperatura, a para unosi się w górę. Dlatego to, co najbardziej zabrudzone powinno być myte tam, gdzie jest najcieplej.

Garnki i inne duże naczynia, np. patelnie, układajcie do góry dnem blisko brzegu kosza. W ten sposób woda będzie swobodnie krążyć we wnętrzu zmywarki. Dzięki temu dysza rozprowadzająca wodę nie zostanie też przypadkiem przyblokowana. Duże talerze umieśćcie pionowo w rowkach przy brzegach, a średnie, małe i deserowe bliżej środka kosza.

Górne piętro zmywarki to miejsce na "drobnicę": miseczki, szklanki, filiżanki, kubki i delikatne kieliszki. Kubki ustawcie jak garnki - dnem do góry przy brzegach kosza, kierując uszami do wewnątrz maszyny (by nie przeszkadzały dyszom w pracy). Miski powinny znaleźć się na środku kosza, na płasko i dnem do góry. Między nimi możesz ułożyć przybory kuchenne takie jak łyżki do mieszania sałatek czy chochle. Sztućce poukładaj w koszyku naprzemiennie, górą i dołem. W ten sposób maszyna dokładniej je domyje.

Po załadowaniu zmywarki zgodnie z naszymi wskazówkami potrząśnijcie lekko każdym koszem i sprawdź, czy nie grzechoczą w środku. Prawidłowo załadowany kosz powinien pozostać "niemy" - oznacza to, że wszystkie naczynia są na właściwym miejscu i obędzie się bez wyszczerbionych czy popękanych kubków. 

Dysze w zmywarce - dla wielu niezauważalne, ale bardzo istotne

Z ułożeniem naczyń wiąże się druga ważna kwestia. Sprawdźcie, gdzie w waszej zmywarce znajdują się dysze rozprowadzające wodę. Wyjątkowo przybrudzone naczynia ułóżcie jak najbliżej ramienia dyszy - rozprowadza ona wodę pod dużym ciśnieniem i dobrze, by trafiła ona w pierwszej kolejności na nie. Skontrolujcie przy tym, czy ramiona dysz spryskujących mogą się obracać i nie napotykają na przeszkody. Ułóżcie naczynia tak, by nic nie przeszkadzało dyszom w pracy. Tendencję do tego mają szczególnie większe, ciężkie półmiski czy patelnie. Po załadowaniu koniecznie sprawdźcie, czy ramiona rozprowadzające wodę obracają się - powinny mieć wolne miejsce.