Jakie dania z ryb warto podać na Wigilię i jak je przygotować, by nie tylko jedzenie, ale i gotowanie było przyjemnością?

Karp w galarecie po żydowsku

Składniki:

  • cebula 320 g
  • migdały 35 g
  • rodzynki 35 g
  • bulion warzywny 1,5 l
  • karp 1,2 kg
  • żelatyna 25 g
  • sól 6 g

Przygotowanie:

  1. Zacznij od wywaru. Obierz cebulę, przekrój ją na pół i potnij w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, dodaj rodzynki i migdały. Zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
  2. Ugotuj karpia. Umytego, osuszonego i przeciętego na 2 połówki karpia włóż do wywaru i gotuj na małym ogniu 7–8 min.
  3. Przygotuj galaretkę. Odcedzony wywar wlej do garnka. Odlej kilka łyżek płynu, namocz w nim żelatynę, a gdy się rozpuści, połącz z resztą wywaru.
  4. Zalej rybę galaretą. Ułożoną na półmisku rybę posyp rodzynkami i migdałami, a całość zalej bulionem z żelatyną. Wystudzoną galaretę wstaw na 12 godzin do lodówki.

Czas przygotowania: 1 godz. 10 min.

Dla ilu osób: Dla 4 osób

Ryba po grecku

Składniki:

  • ryby (np. mintaj, dorsz, morszczuk, miruna) 1 kg
  • mąka 20 g
  • cytryna 0,5 szt.
  • jajka 1 szt.
  • por 2 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • marchewka 5 szt.
  • cebula 3 szt.
  • seler 1 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • pieprz 2,5 g
  • liść laurowy 3 szt.
  • olej 30 ml
  • koncentrat pomidorowy 90 g

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a cebulę i por drobno pokrój. Rozdrobnione warzywa duś na średnim ogniu 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe, delikatnie mieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Duś całość na wolnym ogniu przez około 5 minut.
  2. Przygotuj rybę. Świeżą lub wcześniej rozmrożoną rybę skrop delikatnie sokiem z połówki cytryny i odstaw na około 20 minut. Rozbij jajko na talerzu, na drugi talerz wysyp mąkę. Posól rybę z obu stron. Wlej na patelnię odrobinę oleju i rozgrzej go. Obtocz kawałki ryby w mące, a potem w rozmąconym jajku i smaż z obu stron do czasu, aż będzie złota.
  3. Połącz rybę z warzywami. Usmażoną rybę ułóż na półmisku, przekładając ją warzywami w sosie. Odstaw na całą noc do lodówki.

Czas przygotowania: 30 min.

Dla ilu osób: dla 6 osób

Łosoś z porem w cieście francuskim

Składniki:

  • łosoś lub pstrąg łososiowy 0,5 kg
  • masło klarowane 2 łyżki stołowe
  • masło 1 łyżka stołowa
  • mąka 1 szczypta
  • por 1 szt.
  • natka pietruszki 2 łyżki stołowe
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • sok z cytryny 3 łyżki stołowe
  • ciasto francuskie 1 szt.
  • żółtko 1 szt.
  • sezam

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa. Rozgrzej na patelni 1,5 łyżki masła, wrzuć kawałeczki dużego pora, pokrojone w cienkie półtalarki, smaż aż zmiękną. Dodaj posiekaną natkę, oprósz mąką i zasmaż. Dołóż zimne masło, sok i skórkę z cytryny, zamieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotuj rybę. Obsmaż ją z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i reszcie masła klarowanego.
  3. Upiecz rybę z warzywami w cieście francuskim. Płat ciasta francuskiego przetnij na pół. Na jednym płacie ułóż rybę z warzywami w taki sposób, by zostawić przy brzegach ok. 5 cm ciasta. Przykryj całość drugim płatem ciasta, mocno zlep brzegi. Posmaruj ciasto żółtkiem, posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C przez ok. 15 min.

Czas przygotowania: 40 min.

Dla ilu osób: Dla 4 osób

Jak możesz ułatwić sobie pracę?

Podczas przygotowań do świąt warto pamiętać o tym, że jakość garnków i patelni ma ogromne znaczenie. Te kiepskie mogą sprawić, że cały twój wysiłek (o półproduktach nie wspominając) pójdzie na marne, natomiast dobre (np. patelnie ze świetnej jakości powłokami) sprawią, że przygotowywanie świątecznych pyszności stanie się przyjemnością.

W gotowaniu, pieczeniu i wszelkich innych kulinarnych czarach mogą ci pomóc np. pięknie zaprojektowane garnki i patelnie Hard Face marki Fiskars. Stworzono je z myślą o najtrudniejszych kulinarnych wyzwaniach i intensywnym użytkowaniu. Można ich używać w kuchenkach i piekarnikach każdego rodzaju, nie zaszkodzi im także mycie w zmywarce. Mają nieprzywierającą powłokę Hardtec Superior+™ oraz szklaną pokrywkę wykończoną silikonem – to doskonałe rozwiązanie, bo taka pokrywka szczelnie przylega do krawędzi naczynia.

Do wyboru masz:

  • Garnki różnej wielkości (3,5 i 5 l, średnica od 20 do 26 cm).
  • Rondel o pojemności 1,8 l i 2,5 l.
  • Najrozmaitsze patelnie, także do naleśników i placków (od 20 do 28 cm średnicy).
  • Wok (28 cm średnicy, 4,l pojemności).

Przydatne akcesoria

Do przygotowywania potraw z ryb (od święta i na co dzień) przydadzą się także inne akcesoria, np.:

  • Nożyce do ryb, np. nożyce Fiskars Functional Form do cięcia i oczyszczania ryb. Mają ząbkowane ostrza i blokadę.
  • Widelec do ryb, np. widelec Fiskars Functional Form z ostrzami z japońskiej stali nierdzewnej, ergonomiczną rękojeścią i ogranicznikiem gwarantującym bezpieczne użytkowanie i pewny chwyt.

  • Deski do krojenia, np. bambusowy zestaw desek do krojenia Fiskars Functional Form. Zestaw składa się z 3 części: profilowanej bambusowej deski z rowkami na okruchy chleba i antypoślizgowymi silikonowymi nóżkami, płaskiej bambusowej deski do krojenia warzyw, owoców, ziół, mięs i serów oraz z łatwej do umycia deski z tworzywa.
  • Pęseta do ości, np. pęseta Fiskars wykonana ze stali.

Materiał powstał z udziałem Fiskars