Właśnie w święta chętnie spędzamy czas z rodziną przy stole. Wspominamy, śmiejemy się i cieszymy wspólnym czasem. Niewątpliwym urozmaiceniem są pyszne dania, które go umilają i tworzą wspomnienia. Jeśli szukasz przepisów, które z pewnością sprawdzą się podczas tych świąt - sprawdź te! Gwarantujemy, że będą strzałem w dziesiątkę.

Idealne danie wigilijne? Śledź w śmietanie!

Z pewnością są jedną z głównych przystawek podczas tej uroczystej kolacji. Aby były wyśmienite, kluczowe jest wykonanie ich samodzielnie i z dobrej jakości filetów młodych śledzi. Gwarantujemy, że matiasy z dodatkiem śmietany i jabłek będą zachwycać gości! Poniżej przepis na idealne śledzie wigilijne – są proste w wykonaniu i wszystkim smakują. 

Składniki na porcję dla 5 osób:

  • śledź matias - 500 g
  • jabłko - 2 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • śmietana 18% np. Krasnystaw - 300 g
  • natka pietruszki - 0,5 pęczka
  • sól i pieprz - po 3 g

Przygotowanie:

Najpierw należy namoczyć śledzie – wcześniej filety płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Matiasy moczymy godzinę, po czym wymieniamy wodę i odstawiamy na kolejne 30 min. Później przekładamy śledzie na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar wody. Następnie kroimy je na kawałki o wielkości ok. 5 cm.

W kolejnym kroku obieramy cebulę z łupin i kroimy w pióra. Przekładamy na sitko i przelewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy jabłka, wycinamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy je w kostkę. Cebulę i jabłka wkładamy do osobnej miski. Dodajemy śmietanę, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy, aby składniki rozłożyły się równomiernie.

Następnie śledzie możemy podać na dwa sposoby: 1. układamy pokrojone filety na talerzu, a na nich układamy sałatkę z cebuli i jabłka albo 2. mieszamy śledzie ze śmietaną i resztą składników i podajemy w salaterce. Na wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Nie może również zabraknąć królowej polskich sałatek, czyli sałatki jarzynowej

To sałatka, którą bardzo często gości na świątecznych stołach. Chociaż przygotowuje się ją na różne okazje, nierzadko jest też pierwszym wyborem na bożonarodzeniowy stół. Jest pyszna, uwielbiana przez wielu, a do tego bardzo łatwa w wykonaniu. Co ciekawe, chętnie przygotowywana jest również w lżejszej wersji – z jogurtem naturalnym zamiast majonezu.

Składniki na porcje dla 4 osób:

  • ziemniaki - 8 szt.
  • marchewka - 6 szt.
  • pietruszka - 2 szt.
  • seler - 1 szt.
  • jajka - 6 szt.
  • kiszone ogórki - 6 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • jabłka - 1 szt.
  • groszek konserwowy - 1 puszka
  • natka pietruszki - 1 łyżka stołowa
  • majonez lub jogurt naturalny np. Krasnystaw - 320 g
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • musztarda - 2 łyżeczki

Przygotowanie:

Najpierw myjemy i gotujemy warzywa na sałatkę jarzynową: ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo, przez 8 minut (większe jajka do 10 minut). Wszystkie składniki odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy je w kostkę, niezbyt drobną. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę (ten składnik można pominąć). Następnie kroimy jabłko. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty.

Całość mieszamy z majonezem lub jogurtem naturalnym i z musztardą (można zwiększyć jej ilość zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi). Sałatkę przyprawiamy solą i pieprzem, aż do uzyskania pożądanego smaku. Sałatka jarzynowa powinna postać kilka godzin w lodówce, żeby składniki się ze sobą przegryzły. Następnie przekładamy ją do dekoracyjnej miski i ozdabiamy – na przykład świeżą pietruszką, koprem, różnokolorową papryką pokrojoną w paski lub kostkę, kilkoma ziarenkami groszku lub kukurydzy, marchewką lub ugotowanym na twardo jajkiem.

Jak święta, to… słodkości! Ten piernik z powidłami zaskoczy wszystkich

To ciasto, którego nie może zabraknąć w święta. Puszyste, wilgotne ciasto o korzennym aromacie doskonale komponuje się z filiżanką kawy czy rozgrzewającej herbaty zimowej. To doskonały wypiek, który sprawdzi się podczas rodzinnych świąt. Zobacz, jak go przygotować!

Składniki na porcje dla 8 osób:

  • masło np. Krasnystaw - 115 g
  • miód - 45 g
  • powidła śliwkowe - 220 g
  • kakao - 10 g
  • przyprawa do piernika - 20 g
  • mleko - 250 g
  • cukier - 150 g
  • mąka pszenna - 320 g
  • soda oczyszczona - 10 g
  • jajka - 2 szt.
  • śmietana 30% - 80 ml
  • czekolada deserowa - 100 g
  • orzechy laskowe - 50 g

Przygotowanie:

W małym rondelku roztapiamy 100 g masła, następnie dodajemy miód, 80 g powideł śliwkowych, kakao i przyprawę do piernika. Całość mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnym garnku lekko podgrzewamy mleko z drobnym cukrem. Mieszamy i w momencie, kiedy cukier się rozpuści, odstawiamy do przestudzenia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą oczyszczoną. Dodajemy przestudzone mleko i składniki z pierwszego rondelka. Wbijamy jajka. Całość mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia składników w gładką masę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Formę o wymiarach 11×30 cm (standardowa keksówka) smarujemy masłem (wystarczy jedna łyżka, czyli ok. 15 g) i obsypujemy bułką tartą. Ciasto na piernik z powidłami wylewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 40 min.

Gotowe ciasto studzimy stopniowo. Od razu po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy jego drzwiczki. Po 10 min. wyjmujemy piernik z piekarnika. Gdy ciasto wystygnie, wyjmujemy je z formy i kroimy poziomo na dwie części. Wierzch dolnego blatu smarujemy powidłami śliwkowymi (140 g) i przykrywamy górnym blatem. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową: do niewielkiego garnka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Gdy jest gorąca, zdejmujemy garnek z kuchenki, a do śmietany wrzucamy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż powstanie jednolita i gęsta polewa. Polewamy nią gotowy piernik z powidłami śliwkowymi. Górę ciasta posypujemy wcześniej posiekanymi na drobne kawałki orzechami.

Materiał powstał z udziałem Krasnystaw