Zwykle do jajecznicy dodajemy masło, boczek i szczypiorek, ale to nie koniec pysznych możliwości. Okazuje się, że pewien popularny produkt, który często mamy w swoich domach jest równie smacznym dodatkiem. Mało osób zna to połączenie, a to wielka szkoda, gdyż jest zaskakująco pyszne. Zobaczcie, z czym jeść jajecznicę, aby odkryć jej zupełnie nowy wymiar.

Jak zrobić jajecznicę inaczej?

Choć mało kto o tym wie, świetnym dodatkiem do jajecznicy jest banan. Ten słodki owoc doskonale komponuje się ze smakiem jajek i zupełnie zmienia ich charakter. Co więcej, połączenie białka i tłuszczy w jajku z bogactwem węglowodanów z banana tworzy idealnie zbilansowany posiłek, dostarczający organizmowi pełni składników odżywczych. Dzięki temu takie danie będzie fantastycznym odżywczym śniadaniem, lunchem lub podwieczorkiem.

Aby przygotować jajecznicę z bananami, wystarczy rozgrzać na patelni masło klarowane lub olej kokosowy. Następnie na wbijamy same białka, a dopiero kiedy lekko się zetną, dorzucamy do nich drobno pokrojone banany z żółtkami i od razu wyłączamy palnik. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i serwujemy na stół. Jeśli lubicie, takie danie możecie dodatkowo wzbogacić małą szczyptą soli, odrobiną cynamonu lub niewielką ilością kakao. 

Co można zrobić z jajek i bananów? Inne pomysły

Wbrew pozorom, połączenie jajka i banana to sprawdzony duet, który wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów. Można z nich zrobić między innymi:

  • puszyste racuchy,
  • delikatne placuszki,
  • omlet na słodko,
  • chlebek bananowy,
  • amerykańskie pancakes,
  • babeczki bananowe,
  • chrupiące gofry.