Koreczki to jedna z najpopularniejszych i najłatwiejszych do wykonania przekąsek na imprezę. Ich niezaprzeczalną zaletą jest krótki czas przygotowania i ogrom możliwości. Warto bawić się smakami, można kierować się również tym, co akurat mamy w lodówce. Można postawić na bardzo proste składniki, ale jeśli mamy nieco więcej czasu i chcemy zrobić coś bardziej wyszukanego na eleganckie przyjęcie, to nic nie stoi na przeszkodzie. Nie macie pomysłu? Podpowiadamy 3 najpopularniejsze zestawienia koreczków imprezowych, które okażą się prawdziwym hitem. Podane składniki wystarczą na 10 porcji, ilość możemy dowolnie zmieniać. Efekt zwiększymy, dobierając ozdobne wykałaczki.

Koreczki z kabanosem

Koreczki z kabanosem bazują na bardzo prostych składnikach, które zazwyczaj mamy w domu. To opcja na szybko, którą można zrobić również dla niezapowiedzianych gości.

Składniki:

  • kabanosy - 2 szt.
  • papryka czerwona - połowa
  • ser żółty - 50 g
  • korniszony - 5 szt.

Przygotowanie: paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją na pół, potrzebna nam będzie tylko jedna część. Ser żółty i paprykę kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Kabanosy (rodzaj dowolny, oprócz tego sprawdzą się zarówno cienkie, jak i te grubsze) tniemy na mniejsze kawałki w rozmiarze porównywalnym do pozostałych składników. Na koniec zostają nam korniszony, zazwyczaj wyjdą nam 3 kawałki.

Jak mamy już wszystko zrobione przechodzimy do nadziewana na wykałaczkę. Kolejność jest w zasadzie dowolna, ale na spodzie powinien się znaleźć ser, na którym wszystko będzie ładnie stało. Możemy zacząć od kabanosa, potem dokładamy ogórek konserwowy, paprykę, na koniec ser żółty i koreczki z kabanosem gotowe.

Polecamy też przepis na koreczki z kabanosem, serem pleśniowym i awokado.

Koreczki śledziowe

Ta wersja to z pewnością niecodzienne połączenie. Pozornie może się wydawać, że to po prostu do siebie nie pasuje. Wiele osób omija je szerokim łukiem, dopóki ich nie spróbują. Potem trudno jest powstrzymać się przed kolejną porcją.

Składniki:

  • płaty śledziowe - 2 szt.
  • pomidorki koktajlowe - 150 g
  • bazylia - 10 listków
  • oliwki zielone - 35 g
  • mozzarella - 125 g

Przygotowanie: filety śledziowe zalewamy wodą (można ją też zamienić na mleko, będą delikatniejsze w smaku), żeby je odsolić i odstawiamy je na chwilę. W razie potrzeby wodę zmieniamy kilka razy aż uda nam się osiągnąć odpowiedni dla nas słony smak. Gotowe kroimy w paski. Ciekawą opcją może być też wykorzystanie śledzi marynowanych, daje nam to dużo większe smakowe pole do popisu.

Pomidorki myjemy i osuszamy. Odrywamy listki bazylii, płuczemy je i osuszamy - może być ręcznikiem papierowym lub w wirówce do sałaty. Odsączamy kulki mozzarelli i oliwki (można wybrać też nadziewane, które wprowadzą dodatkowy smak). Podobnie jak w koreczkach z kabanosem kolejność nadziewania na wykałaczkę jest dowolna, przy czym tutaj śledź powinien znaleźć się na spodzie. Nasza propozycja koreczków śledziowych to: pomidorek, oliwka, listek bazylii, kulka mozzarelli i śledź.

Podajemy przepis na koreczki śledziowe, w których główną rolę gra zrolowana ryba.

Koreczki z ogórkiem

Mogą się wydawać trudniejsze do wykonania od pozostałych, ale gwarantujemy, że można nabrać w tym wprawy. Potrzebna będzie tutaj mandolina do plasterkowania warzyw. Koreczki z ogórkiem wnoszą powiew świeżości, są lekkie i przyjemnie chrupią.

Składniki:

  • ogórek zielony długi - 1 szt.
  • łosoś wędzony - 100 g
  • serek śmietankowy - 125 g
  • koperek - 0,25 pęczka

Przygotowanie:

Ogórek dokładnie myjemy, bo nie będziemy go obierać. Część kroimy w grubsze plastry, które będą naszą podstawą (10 plastrów). Z reszty robimy wstążki na mandolinie. Serek śmietankowy (może być też czosnkowy lub ziołowy) przekładamy do rękawa cukierniczego. Koperek (bez łodyg) myjemy i osuszamy. Łososia dzielimy na mniejsze porcje.

Na plaster ogórka wyciskamy kleksik z serka, potem kładziemy trochę koperku, a na to kawałek łososia. Następnie na wykałaczkę nadziewamy ogórki zwinięte we wstążki. Wykałaczki z ogórkiem wbijamy w podstawę, czyli plastry ogórka z pozostałymi składnikami. Takie koreczki z ogórkiem pierwsze znikają ze stołu.