Mówi się, że maj pachnie bzem, ale wszyscy od razu kojarzymy kolorowy lilak, a zupełnie nie doceniamy znacznie bardziej cennego skarbu z podwórka, jakim jest czarny bez. Poznajcie jego niesamowite właściwości, a od razu zapragniecie przynieść go do swojej kuchni i zamienić w pyszny i cenny dla zdrowia syrop. Zobaczcie, jakie to proste.

Właściwości syropu z kwiatów czarnego bzu

Okazuje się, że syrop z kwiatów czarnego bzu zawiera flawonoidy, fitosterole, potas i witaminę C, dzięki czemu działa przeciwzapalnie, odmładzająco i oczyszczająco. To jednak tylko początek, bo ten domowy specyfik pomaga zwalczać wiele popularnych dolegliwości. Na co działa syrop z czarnego bzu? Korzyści jest cała masa i każdy znajdzie tu coś dla siebie:

  • wzmacnia odporność,
  • ma działanie moczopędne,
  • oczyszcza organizm,
  • łagodzi kaszel i ułatwia odkrztuszanie,
  • ma działanie rozkurczowe,
  • pobudza krążenie,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • poprawia przemianę materii,
  • pomaga przy problemach skórnych.

Kiedy zbieramy czarny bez na sok i syrop?

Syrop z czarnego bzu można kupić w wielu miejscach, jednak zawsze najlepszy będzie ten zrobiony własnoręcznie. Najlepiej zabrać się za to właśnie teraz, gdyż baldachy czarnego bzu zbiera się od końca maja do czerwca, gdy jeszcze nie wszystkie kwiaty są w pełni rozwinięte. 

Nie bez znaczenia jest jednak to, jak zbierać kwiaty z czarnego bzu. Po pierwsze, należy zrywać tylko te rosnące z daleka od ruchliwych ulic i zanieczyszczeń. To bardzo ważne, bo w przeciwnym razie taki syrop może przynieść więcej szkody, niż pożytku.

Po drugie, te małe kwiatuszki zbiera się tylko w słoneczne dni, nigdy podczas deszczu, bo wtedy krople mogą zmyć z nich cenny pyłek kwiatowy. Właśnie z tego powodu kwiatów czarnego bzu nie myje się przed wykorzystaniem.

Po trzecie, wybieramy tylko w pełni rozwinięte kwiaty, gdyż te niedojrzałe mają gorzki posmak. Ważne też, aby przerobić je na syrop jeszcze tego samego dnia

Pamiętajmy też, że kwiatów czarnego bzu nie spożywa się na surowo. Zawsze trzeba je najpierw podgrzać, aby usunąć szkodliwe związki.

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Choć sam przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu jest banalnie prosty w przygotowaniu, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

  • nie myjemy kwiatów, ale usuwamy z nich łodygę i ogonki,
  • dodajemy wodę i cukier w proporcji 1:1,
  • możemy dodatkowo zakwasić mieszankę sokiem z cytryny,
  • podczas gotowania syropu ciągle musimy zbierać pojawiającą się pianę,
  • gotowy syrop pasteryzujemy, aby zachował świeżość na długie miesiące.

Tak przygotowaną mieszankę należy przechowywać w ciemnym miejscu i pić maksymalnie po 2 łyżki dziennie.