Myślicie, że do gotowania ryżu potrzebny jest tylko garnek, woda i sól? Następnym razem spróbujcie dorzucić do tego podstawowego zestawu jeden liść laurowy, a z pewnością nie pożałujecie. Ten popularny produkt zupełnie odmienia klasyczne ziarenka i dodaje im czegoś ekstra. Zobaczcie, co daje gotowanie ryżu z liściem laurowym, a gdy poznacie wynikające z tego korzyści, już zawsze będziecie tak robili. Ważne tylko, abyście trzymali się pewnej złotej zasady.

Dlaczego warto wrzucić liść laurowy do gotowania ryżu?

Zwykle dorzucamy liść laurowy tylko do zup i sosów, jednak okazuje się, że ta przyprawa idealnie sprawdza się również do gotowania ryżu. Już 1 suchy listek dodany do  osolonej wody z suchymi ziarenkami sprawi, że ryż nabierze wyjątkowego aromatu i głębszego smaku. To świetny sposób, gdyż sam w sobie nie ma on zbyt wiele smaku, a w ten prosty sposób możemy nadać mu charakteru, tym samym nieco ograniczając ilość soli.

Bardzo ważna jest tu jednak pewna zasada, a mianowicie odpowiedni czas obróbki. Okazuje się bowiem, że zbyt długie działanie wysokiej temperatury na liście laurowe może skutkować wyczuwalną goryczką, a do tego źle wpływać na cenne właściwości, zawarte w tej przyprawie. Pamiętajmy więc, że liść laurowy najlepiej wrzucić do ryżu dopiero w połowie czasu gotowania, wyznaczonego na opakowaniu, a potem wyjąć go przed zaserwowaniem dania na talerze. W ten sposób zatrzymamy w środku wszystkie wartościowe składniki, a ryż nabierze fantastycznego zapachu i lekkiej dodatkowej nuty smakowej. 

Jak poprawić smak ryżu? Inne pomysły

Jeśli akurat nie macie pod ręką liści laurowych, do gotowania ryżu możecie dorzucić też kilka innych popularnych przypraw z kuchennej szafki. W tym celu świetnie sprawdzi się też mała szczypta kurkumy, parę niteczek szafranu, kawałek kory cynamonu, kilka sztuk goździków lub odrobina mieszanki curry. Pamiętajcie jednak, aby nie przesadzać z ilością tych dodatków, aby nie zdominować smaku całej potrawy.