Przystawki na Sylwestra potrafią spędzić sen z powiek każdego, gdy trzeba dostosować się do wymagań każdego gościa - od tego najmniejszego, po dorosłego. Klasycznie zamawialiśmy pizzę i kupowaliśmy paluszki, jednak któregoś roku poznałam świetny przepis. Wykorzystałam do niego wielofunkcyjny garnek, w którym mogę znacznie więcej, niż przeciętnie. Serowe bułeczki czy kulki zawładnęły naszymi sercami. Jeżeli i wy szukacie czegoś uniwersalnego, koniecznie sprawdźcie je, a nie pożałujecie tej decyzji. Garnek z Lidla jest tańszy od klasycznego Masterpro, a wydajny i bardzo często używam go w kuchni.

Garnek wielofunkcyjny z Lidla - dlaczego go polubiłam?

Garnek wielofunkcyjny Ernesto z Lidla to wybawienie dla tych, którzy nie lubią mieć kilku garnków do różnych czynności. Ten z pewnością może pochwalić się systemem 5W1, ze względu na możliwość gotowania na parze, grillowania, duszenia, smażenia we frytownicy czy klasycznego gotowania. Jest wykonany z powłoki Maximising Green i nie zawiera GenX - jest produkowany bez zanieczyszczeń. ILAG® Ultimate HL: powłoka nowej generacji z innowacyjnym systemem wielowarstwowym – podkład wzmocniony ceramiką i unikalna matryca polimerowa w warstwie wierzchniej dla ulepszonych, doskonałych i długotrwałych właściwości antyadhezyjnych. To zapewnia, że danie nie będzie przywierać i z łatwością je wyjmiecie z garnka.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Jestem zadowolona, myślę, że produkt oferuje wiele możliwości i przyda mi się w kuchni. Polecam każdemu!

Ten zestaw jest piękny, lekki i naprawdę uniwersalny. Gotowałam, smażyłam, piekłam i grillowałam - wszystko OK. Nawet zestaw na parę i kosz do smażenia są idealne. Dobrze się go czyści - zajmuje mało miejsca.

Garnek jest świetny, nic się do niego nie przykleja. Mogę tylko polecić, jest naprawdę świetny.

Jak zrobił bułeczki serowe na Sylwestra?

Bułeczki serowe poznałam u znajomych na imprezie domowej. Wyglądały dość niepozornie, jak kuleczki chlebowe. Nic bardziej mylnego - po skosztowaniu okazało się, ze nie mają sobie równych wśród innych przekąsek. Jeżeli jesteście ciekawi, jak je przygotować z pomocą tego wielofunkcyjnego garnka, sprawdźcie mój przepis. Jeszcze zdążycie przed Sylwestrem i karnawałem.

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 250 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 jajko,
  • 125 g tartego sera typu Parmezan.

Przygotowanie:

Mleko dokładnie zagotujcie w garnku. Następnie dolejcie olej i wsypcie sól. Zamieszajcie, aż cały płyn połączy się. Zdejmijcie mleko z gazu i wsypcie mąkę, energicznie mieszając za pomocą rózgi. Dodajcie proszek do pieczenia i paprykę w proszku. Na koniec wbijcie jajko, kontynuując mieszanie. Dodajcie stary ser, najlepiej parmezan lub pecorino.

Uformujcie kuleczki w dłoniach i odstawcie na 10 minut do wyrośnięcia. W garnku z siatką do frytowania nagrzejcie olej do 170 stopni Celsjusza. Smażcie kuleczki przez około 5 minut, aż zbrązowieją. Odsączcie je na papierze lub ręczniku papierowym.