Żeberka to doskonały składnik wywaru mięsnego, dodatku do grochówki czy żurku. To pyszna część mięsa, którą można przygotować na rozmaite sposoby. Dzięki delikatnym włóknom można je zamarynować tak, aby z piekarnika smakowały jak przygotowywane na ruszcie. Ewa Wachowicz ma sprawdzony patent na to, jak dodać im lekko dymnego posmaku i delikatnej tekstury. Sprawdźcie, co dodać, aby zachwycić gości i domowników.

Jak zrobić żeberka według Ewy Wachowicz z herbatą?

Ciekawym składnikiem, którego używa prezenterka kulinarna jest wędzona herbata, która zmienia smak żeberek. Pozwala na uzyskanie efektu pieczenia na grillu w zaciszu domu. Jak je zrobić? Poniżej znajdziecie przepis krok, po kroku:

Składniki:

  • 3 kg żeberek wieprzowych,
  • 100 g marchewki,
  • 100 g cebuli,
  • 100 g selera naciowego,
  • szczypta soli,
  • ½ szklanki pieprzu czarnego,
  • ½ szklanki ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • ¾ szklanki cukru brązowego,
  • ⅓ szklanki octu jabłkowego,
  • 1 l wody,
  • 3 łyżki herbaty czarnej wędzonej,
  • 1 łyżka oleju sezamowego.

Idealna brytfanna do pieczenia mięsa

Przygotowanie:

  1. Przyprawy rozgniećcie w moździerzu. Natrzyjcie nimi żeberka i odstawcie na około 6 godzin lub całą noc.
  2. Pokrojone warzywa razem z liściem laurowym zalejcie wodą z cukrem i octem.
  3. Herbatę zawińcie w gazę i włóżcie do wywaru.
  4. Pokrójcie żeberka na mniejsze kawałki, włóżcie do brytfanny i zalejcie marynatą.
  5. Pieczcie je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniu Celsjusza przez około 70 minut.
  6. Na koniec wyciągnijcie je i obsmażcie . Redukujący się płyn będzie sosem do polania mięsa.

Co zrobić, aby żeberka zmiękły podczas pieczenia?

Żeberka powinny być poddane moczeniu w marynacie. Dodatkowo wcześniej obsypcie je suchymi przyprawami, aby włókna mięsa mogły zmięknąć. Nie używajcie zbyt wielu kwaśnych dodatków, takich jak cytryna, pomarańcze czy grejpfruty. Wnikają wgłąb mięsa i nadają orzeźwiającego posmaku, jednak w przypadku żeberek cukry w nich zawarte zbyt szybko się karmelizują.

Żeberka warto włożyć do rękawa do pieczenia. Dzięki temu soki z mięsa i marynata pozostanie wewnątrz, dodatkowo delikatnie redukując się. To pozwoli na szybsze uzyskanie sosu do mięsa. Możecie wcześniej natrzeć je startym imbirem i chili - enzymy w nich zawarte kruszą strukturę mięsa i poprawiają ją po upieczeniu.