Żeberka to doskonały składnik wywaru mięsnego, dodatku do grochówki czy żurku. To pyszna część mięsa, którą można przygotować na rozmaite sposoby. Dzięki delikatnym włóknom można je zamarynować tak, aby z piekarnika smakowały jak przygotowywane na ruszcie. Ewa Wachowicz ma sprawdzony patent na to, jak dodać im lekko dymnego posmaku i delikatnej tekstury. Sprawdźcie, co dodać, aby zachwycić gości i domowników.
Jak zrobić żeberka według Ewy Wachowicz z herbatą?
Ciekawym składnikiem, którego używa prezenterka kulinarna jest wędzona herbata, która zmienia smak żeberek. Pozwala na uzyskanie efektu pieczenia na grillu w zaciszu domu. Jak je zrobić? Poniżej znajdziecie przepis krok, po kroku:
Składniki:
- 3 kg żeberek wieprzowych,
- 100 g marchewki,
- 100 g cebuli,
- 100 g selera naciowego,
- szczypta soli,
- ½ szklanki pieprzu czarnego,
- ½ szklanki ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- ¾ szklanki cukru brązowego,
- ⅓ szklanki octu jabłkowego,
- 1 l wody,
- 3 łyżki herbaty czarnej wędzonej,
- 1 łyżka oleju sezamowego.
Idealna brytfanna do pieczenia mięsa
Przygotowanie:
- Przyprawy rozgniećcie w moździerzu. Natrzyjcie nimi żeberka i odstawcie na około 6 godzin lub całą noc.
- Pokrojone warzywa razem z liściem laurowym zalejcie wodą z cukrem i octem.
- Herbatę zawińcie w gazę i włóżcie do wywaru.
- Pokrójcie żeberka na mniejsze kawałki, włóżcie do brytfanny i zalejcie marynatą.
- Pieczcie je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniu Celsjusza przez około 70 minut.
- Na koniec wyciągnijcie je i obsmażcie . Redukujący się płyn będzie sosem do polania mięsa.
Co zrobić, aby żeberka zmiękły podczas pieczenia?
Żeberka powinny być poddane moczeniu w marynacie. Dodatkowo wcześniej obsypcie je suchymi przyprawami, aby włókna mięsa mogły zmięknąć. Nie używajcie zbyt wielu kwaśnych dodatków, takich jak cytryna, pomarańcze czy grejpfruty. Wnikają wgłąb mięsa i nadają orzeźwiającego posmaku, jednak w przypadku żeberek cukry w nich zawarte zbyt szybko się karmelizują.
Żeberka warto włożyć do rękawa do pieczenia. Dzięki temu soki z mięsa i marynata pozostanie wewnątrz, dodatkowo delikatnie redukując się. To pozwoli na szybsze uzyskanie sosu do mięsa. Możecie wcześniej natrzeć je startym imbirem i chili - enzymy w nich zawarte kruszą strukturę mięsa i poprawiają ją po upieczeniu.