Każdego roku ta potrawa zajmuje sporo czasu – trzeba stać, mieszać, pilnować, żeby nie dopuścić do wrzenia. Według niektórych przepisów barszcz czerwony wymaga naprawdę długiego gotowania, a to z kolei jest bardzo uciążliwe, zwłaszcza w natłoku obowiązków przed świętami Bożego Narodzenia. Co zrobić, żeby skrócić ten czas? Jest na to niezawodny, a przy okazji bardzo prosty sposób. Oszczędzicie sporo cennego czasu.

Sposób na szybszy barszcz czerwony

Dobrym patentem na skrócenie czasu gotowania barszczu czerwonego jest dodanie do niego suszonych buraków, które bez trudu kupicie supermarkecie lub warzywniaku. 

Dzięki użyciu warzyw w takiej postaci unikniecie obierania i krojenia buraków, a dodatkowo wasz barszcz będzie miał wspaniały kolor. Zyskacie również lepszy smak, ponieważ nie ma ryzyka, że wyjdzie on zbyt cierpki  (co może się zdarzyć w przypadku dodania zwykłych buraków). 

Na czym ugotować barszcz czerwony? 

Barszcz czerwony możecie ugotować na bulionie drobiowym lub wołowym. Dobrym sposobem jest też użycie wywaru grzybowego lub wędzonki

Na wigilię do zrobienia barszczu czerwonego użyjcie przepisu na bulion warzywny. W inne dni, gdy nie będziecie już pościć, przygotujcie mięsny wywar z żeberek – to właśnie one są faworytem wśród mięs do przygotowania tej zupy.