Lubicie gołąbki, ale męczy was długi czas oczekiwania na ten przysmak? Możecie zrobić to zdecydowanie szybciej i prościej. Zapomnijcie o gotowaniu lub pieczeniu ich w piekarniku. Wystarczy tylko patelnia i odrobina oleju, a wszystko będzie gotowe w mgnieniu oka.

Jak zrobić gołąbki bez gotowania?

Tradycyjny przepis na gołąbki wymaga dość długiego przygotowania. Najpierw gotowanie kapusty i przyrządzanie farszu, następnie zawijanie, a na koniec gotowanie lub pieczenie. To właśnie ten ostatni krok trwa najdłużej, jednak można go sprytnie ominąć. Wystarczy zapanierować gotowe gołąbki w jajku i bułce, a następnie usmażyć je na patelni, a czas oczekiwania na pyszny obiad skróci się kilkukrotnie. Co więcej, ta wersja kapuścianego klasyka smakuje jeszcze lepiej i przyjemnie chrupie. To sprytny patent z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Przepis na gołąbki z patelni

Składniki, jakich będziecie potrzebować to: 1 główka młodej kapusty, 250 g ulubionej kaszy, 400 g pieczarek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku oraz świeży tymianek, sól i pieprz. Do tego obowiązkowo 3 jajka, bułka tarta do panierowania i olej do smażenia.

Jak zrobić gołąbki na patelni? To banalnie proste. Na początek gotujemy kaszę, a w międzyczasie ścieramy na tarce pieczarki, a cebulę z czosnkiem drobno siekamy. Wszystko podsmażamy na odrobinie oleju, a następnie łączymy z ugotowaną i odsączoną kaszą. Doprawiamy farsz do smaku i mieszamy.

Kolejny krok to przygotowanie kapusty. W tym celu wykrajamy z niej głąb, a resztę główki gotujemy w wodzie, aż listki zmiękną. Gotową kapustę ostrożnie wyciągamy i rozdzielamy. Te największe liście odkładamy do zawijania, a mniejsze drobno siekamy i dorzucamy do farszu.

Liście kapusty nadziewamy farszem i szczelnie zawijamy. Gotowe gołąbki panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, a następnie wykładamy je na rozgrzany olej. Smażymy na niewielkiej mocy palnika z obu stron, aż będą pięknie zarumienione.