Z biedy często wywodziły się najlepsze smaki. Między innymi kartoflanka, "zupa nic", kiszka ziemniaczana czy tez zapalanka. Ta ostatnia to zupa na bazie brązowej zasmażki, którą przygotowywano na smalcu. We wzbogaconej wersji można użyć kiełbasy czy boczku. Dlaczego taka nazwa? Niegdyś "zapalało" się zupę, co oznaczało zagęszczanie mąką. Sprawdźcie, jak zrobić ten dawny przysmak, który nadal gości w wielu domach.

Jak zrobić zupę zapalankę?

Składniki:

  •     1 litr rosołu z marchewką
  •      5 ziemniaków
  •     300 gram wędzonego boczku
  •     1 cebula
  •     2 ząbki czosnku
  •     natka pietruszki
  •     1 łyżeczka czubata majeranku
  •     Szczypta soli
  •     Szczypta pieprzu
  •     1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie rosół na bazie kurczaka z marchewką i pietruszką.
  2. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kosteczkę.
  3. Następnie wrzućcie je do rosołu.
  4. Podsmażcie boczek pokrojony w kostkę na rozgrzanej patelni.
  5. Dodajcie cebulę i czosnek. Doprawcie majerankiem i posiekaną pietruszką.
  6. Wsypcie całość mąki i zróbcie zasmażkę z wytopionego tłuszczu.
  7. Wrzućcie do gorącego rosołu zapalając (zagęszczając) zupę.
  8. Gotujcie przez około 20 minut i gotowe.

Jaki typ zasmażki użyć do konkretnego dania?

W zależności, jakie danie chcecie zagęścić, warto poznać typy zasmażek, które najlepiej się do tego nadadzą:

  • zasmażka złota - mąkę musicie uprzednio zrumienić w piekarniku lub na patelni z dowolnym tłuszczem. Następnie dolewacie letni wywar na bazie warzyw lub mięsa i mieszacie. Na koniec zagęszczony wywar doprawiacie solą i pieprzem z odrobiną mleka lub śmietany 30%.
  • zasmażka z bułki tartej - to klasyczna zasmażka stosowana najczęściej do gotowanego kalafiora, brukselki czy brokuła. Wystarczy zarumienić bułkę tartą na patelni i podsmażyć z tłuszczem wytopionym z boczku lub z olejem rzepakowym.
  • zasmażka cebulowa - to aromatyczna zasmażka, która może być świetnym zagęstnikiem do zup, a także gulaszu. Wystarczy przygotować zasmażkę złotą i dodać do niej w trakcie smażenia pokrojoną drobno cebulę białą lub czerwoną. W zależności, jak bardzo chcecie podkręcić smak dania, tyle cebuli dodajcie.