Jak wiadomo ,żadna kapusta kiszona ze sklepu nie smakuje tak dobrze, jak taka przygotowana samodzielnie. Proces ten wymaga jednak cierpliwości, a nie każdy ma czas i chęci, żeby czekać kilkanaście dni. Jest jednak prosty sposób, aby przygotować domową kapustę zaledwie w 3 dni. Zobaczcie, jak to zrobić.

Jak szybko ukisić kapustę?

Aby znacznie przyspieszyć cały proces, wystarczy nieco zmienić technikę. Otóż, zamiast solić i ugniatać poszatkowaną kapustę, lepiej zalać ją solanką. Tradycyjna kapusta kiszona robi się od tygodnia do nawet dwóch tygodni, natomiast ta metoda pozwala skrócić ten czas zaledwie do 3 dni. Zobaczcie, jak przygotować ten prosty przepis krok po kroku.

Ekspresowy przepis na kapustę kiszoną 

Składniki:

  • 5 kg świeżej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 l wody
  • 80 g soli
  • 5 liści laurowych

Przygotowanie:

1. W Garnku zagotowujemy wodę z solą, a następnie zdejmujemy solankę z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

2. Kapustę drobno szatkujemy, a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Na dnie słoika lub naczynia z kamionki wykładamy po liściu laurowym, a następnie warstwami układamy kapustę i marchew. W środku wypełniania znów wkładamy liść laurowy i dalej wypełniamy kapustą i marchwią. Gdy całe naczynie będzie już pełne, dociskamy mocno wszystkie składniki trzonkiem drewnianej łyżki, a na samym wierzchu znów układamy liść laurowy.

4. Ciasno wypełnione składnikami słoiki zalewamy wcześniej przygotowaną solanką i ponownie ubijamy wszystko trzonkiem łyżki. Tak przygotowane naczynia odstawiamy na 2 dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej, a na ostatni dzień przekładamy je do lodówki. Po 3 dniach kapusta jest gotowa.