Jak wiadomo ,żadna kapusta kiszona ze sklepu nie smakuje tak dobrze, jak taka przygotowana samodzielnie. Proces ten wymaga jednak cierpliwości, a nie każdy ma czas i chęci, żeby czekać kilkanaście dni. Jest jednak prosty sposób, aby przygotować domową kapustę zaledwie w 3 dni. Zobaczcie, jak to zrobić.
Jak szybko ukisić kapustę?
Aby znacznie przyspieszyć cały proces, wystarczy nieco zmienić technikę. Otóż, zamiast solić i ugniatać poszatkowaną kapustę, lepiej zalać ją solanką. Tradycyjna kapusta kiszona robi się od tygodnia do nawet dwóch tygodni, natomiast ta metoda pozwala skrócić ten czas zaledwie do 3 dni. Zobaczcie, jak przygotować ten prosty przepis krok po kroku.
Ekspresowy przepis na kapustę kiszoną
Składniki:
- 5 kg świeżej kapusty
- 2 marchewki
- 1 l wody
- 80 g soli
- 5 liści laurowych
Przygotowanie:
1. W Garnku zagotowujemy wodę z solą, a następnie zdejmujemy solankę z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
2. Kapustę drobno szatkujemy, a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Na dnie słoika lub naczynia z kamionki wykładamy po liściu laurowym, a następnie warstwami układamy kapustę i marchew. W środku wypełniania znów wkładamy liść laurowy i dalej wypełniamy kapustą i marchwią. Gdy całe naczynie będzie już pełne, dociskamy mocno wszystkie składniki trzonkiem drewnianej łyżki, a na samym wierzchu znów układamy liść laurowy.
4. Ciasno wypełnione składnikami słoiki zalewamy wcześniej przygotowaną solanką i ponownie ubijamy wszystko trzonkiem łyżki. Tak przygotowane naczynia odstawiamy na 2 dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej, a na ostatni dzień przekładamy je do lodówki. Po 3 dniach kapusta jest gotowa.