Nie ma nic lepszego na chłodne dni niż porządna miska rozgrzewającej, gęstej i sycącej grochówki. Ten przepis nie wychodzi jednak zawsze tak samo dobrze, mimo że receptura wcale nie jest trudna. Czasem zamiast smakowitej zupy wychodzi nam breja tak gęsta, że można w niej postawić łyżkę. Jak więc uzyskać idealną konsystencję, a przy tym wydobyć pełnię smaku i aromatu? Wystarczy zastosować ten prosty patent. Wypróbujcie go sami, a już zawsze będziecie tak robili.

Co zrobić, żeby grochówka była gęsta i aromatyczna?

Jak zrobić pyszną grochówkę wojskową, która jest nie za gęsta, ale jednocześnie maksymalnie skoncentrowana w smaku? Sekretem idealnej konsystencji grochówki jest pewien mało znany trik, który zasługuje na znacznie większą popularność. Otóż aby zagęścić grochówkę i wydobyć z niej aromat, najlepiej wyłowić z zupy część ugotowanego grochu i zblendować go razem z ząbkami świeżego czosnku na gładką masę. Następnie tak przygotowaną papkę znów wrzucamy do garnka i gotujemy wszystko jeszcze przez chwilę. Dzięki temu patentowi, zupa staje się przyjemnie gęsta i aksamitnie gładka bez dodawania zasmażki z mąki. Zmiksowany groch z czosnkiem nadają też całości fantastycznego aromatu i wyjątkowo głębokiego smaku, który zachwyci każdego fana grochówki. 

Jak ugotować dobrą grochówkę? O tym też warto pamiętać

Skoro wiemy już, jak gotować tę zupę, aby miała idealną konsystencję, wróćmy na chwilę do początku i odpowiedzmy na częste pytanie- na czym najlepiej ugotować grochówkę? Oczywiście możemy przygotować tę zupę w wersji wege, jednak zdecydowanie najlepiej smakuje grochówka na żeberkach. To właśnie ten składnik pozwala wydobyć to, co najlepsze w grochowej. 

Wielu miłośników tej zupy zastanawia się też czy wylewać wodę z moczenia grochu. W tej sprawie zdania są podzielone, gdyż ma to swoje plusy i minusy. Z jednej strony zupa ugotowana na wodzie z moczenia grochu będzie bardziej wartościowa za sprawą zawartych w tym płynie składników odżywczych. Z drugiej strony, woda ta sprawi jednak, że grochówka będzie bardziej ciężkostrawna i wzdymająca. Sami więc zdecydujcie która opcja jest dla was lepsza.