Zupa kalafiorowa z serem bez wątpienia zasmakuje całej rodzinie. Potrawa odznacza się kremową, aksamitną konsystencją oraz wyrazistym smakiem. Gotowe danie warto dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Poniżej zdradzamy sprawdzony przepis na to pyszne danie.

Zupa kalafiorowa z serem – jak ją zrobić?

Zupa kalafiorowa z serem jest banalnie prosta w wykonaniu. W związku z tym zrobi ją bez problemu każdy amator sztuki kulinarnej. W jej skład wchodzą następujące składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 40 g selera,
  • 500 ml bulionu,
  • 1 marchewka,
  • 50 g masła,
  • 30 g mąki,
  • szklanka startego sera żółtego,
  • 500 ml mleka
  • sól,
  • pieprz.

Na początku obierzcie warzywa. Z kalafiora zdejmijcie liście i podzielcie go na różyczki. Marchewkę zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, a seler pokrójcie na mniejsze kawałki. 

Do dużego garnka wlejcie bulion. Dodajcie warzywa. Całość podgrzewajcie na średnim ogniu i gotujcie przez ok. 20 minut. 

Do oddzielnego garnka przełóżcie masło. Podgrzewajcie je, aż się roztopi. Następnie wsypcie mąkę oraz przyprawy. Wszystko energicznie wymieszajcie i gotujcie jeszcze kilka minut. Na końcu dodajcie starty ser żółty. Zdejmijcie garnek z ognia. 

Serową masę wlejcie do garnka z warzywami. Całość dokładnie wymieszajcie. Gotową zupę możecie od razu nakładać do miseczek. 

Jeśli chcecie wzbogacić wartość odżywczą dania, możecie posypać je dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Świetnie sprawdzi się tutaj również koperek oraz szczypiorek. Ponadto niektórzy dodają do zupy zioła prowansalskie, ostrą papryczkę, a nawet gałkę muszkatołową.

Zupa kalafiorowa z serem – z czym ją podawać?

Gotowa zupa kalafiorowa z serem wspaniale smakuje solo, bez żadnych dodatków. Niekiedy podaje się ją w towarzystwie świeżego pieczywa np. kromki chleba. Poza tym możecie wzbogacić ją również o ziemniaki. Warto dodać je do bulionu podczas gotowania pozostałych warzyw. Dzięki temu potrawa będzie jeszcze bardziej sycąca. 

To wyjątkowe danie świetnie komponuje się również z grzankami czosnkowymi. Z łatwością zrobicie je sami w domu. Wystarczy pokroić chleb na małe kwadraty, a następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki pieczywa polejcie oliwą oraz posypcie swoimi ulubionymi przyprawami. Całość wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15-20 minut. Grzanki dodajcie do zupy kalafiorowej.

Polecamy także przepis na klasyczną zupę kalafiorową.